1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. След шапа иде ли и зараза от антракс?

След шапа иде ли и зараза от антракс?

80 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG са обезпокоени от новата заплаха

Нова заплаха увисна като демоклев меч над животновъдите и стадата им в пограничните райони в Югоизточна България. След като преживяха кошмара с шапа, друга безмилостна зараза се зададе от Турция – антракс! Тя е много по-страшна, защото е опасна и за хората, при това – ако не се лекува навреме, завършва с летален изход. А и спорите на антракса са изключително издръжливи – в градинската почва се запазват жизненоспособни до 15 г., във влажна почва – до 4 г., в морска вода 8– 12 г., в отпадни води – до 3 г. Мнозина учени са на мнение, че в почвата спорите на антраксния бацил могат да оцелеят дори от 30 до 50 г. Най-податливи на заразата са козите, овцете и елените. След тях са говедата, биволите, камилите. Свинете имат известна устойчивост, но все пак боледуват от гърлената форма на антракс. Човекът пък е по-слабо чувствителен от преживните и конете, но пък е по-възприемчив от свинете.

За разлика от шапа обаче, ваксина за антракса има. И това в случая е добрата новина. Другата е, че все има време да се реагира, преди да е станало прекалено късно. През последните дни в Ямболска област започна извънредна ваксинация срещу антракс. Приоритетно на имунизация бяха подложени животните в пограничните общини Болярово и Елхово, както и в онези селища от региона, където през последните 30 години е имало огнища на антракс. За този период в областта е имало общо 22 огнища. Превантивните мерки са насочени към говеда, овце, коне и магарета. Първи ветеринарните лекари започнаха да ваксинират в боляровското село Стефан Караджово, където миналата година 47-годишен мъж се разболя от антракс, съобщиха медиите. Според специалистите, кампанията трябва да завърши докато все още е влажно времето, тъй като това ще засили ефекта – когато е сухо антраксните спори са много по-устойчиви.

Появиха се обаче и притеснения – че изпълнението на държавната профилактична програма за 2011 г. изостава, според твърдения на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора. Договорите за превенция на опасните заболявания по животните са сключени късно, алармираха оттам. А ваксините срещу опасната зараза, осигурени за Старозагорска област, били недостатъчни.

Заради това, че антраксът е много опасен и за хората, както и може би все още пресните спомени от това, което се случи неотдавна покрай шапа, 80 на сто от гласувалите в анкетата на портала AGRO.BG през изминалата седмица изразяват тревогата си, че може сценарият да се повтори и сега, само че с много по-лоши последствия. Само 20 на сто са спокойни, защото, според тях, мерките сега са взети навреме. Пък и откритите до момента огнища са на територията на южната ни съседка. Да, това е до известна степен повод за успокоение, но той не бива да преспива вниманието на отговорните институции – защото, ако не бъдат взети всички мерки навреме, последствията ще са много сериозни. Вярно е, че антраксът се лекува, но плъзне ли веднъж епидемия – после много по-трудно е да бъде спряна, отколкото ако предварително бъде елиминирана заплахата.

Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.