1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Солени глоби за киви с фалшив етикет за произход

Солени глоби за киви с фалшив етикет за произход

Процесът започна в началото на годината

Две френски компании за търговия на едро с плодове и зеленчуци бяха осъдени да платят по 50 000 евро заради продажбата на киви с фалшиво обозначение на произход. Отделно ръководителите на фирмите трябва да платят по 20 000 евро.
 
Наложеното от магистратите във Валанс, главния град на департамент Дром в Югоизточна Франция, наказание е по-високо от искането на прокуратурата. Освен това срещу подсъдимите са заведени и граждански дела – от местни овощари, които смятат, че с действията си търговците са уронили престижа на френското производство на плодове.
 
Процесът започна в началото на годината, когато при рутинна проверка фитосанитарните власти установиха, че големи количества киви, отгледано в Италия, се продава с френски етикет за произход. Конфискувани бяха 15 хиляди тона плодове, което се равнява на 12 процента от френското производство. Според съда във Валанс е доказано, че чрез измамата търговците са се обогатили с над 6 милиона евро. При разследването е станало ясно, че италианска фирма за търговия с плодове е продала 3 хиляди тона френско киви, но е закупила едва 100 тона. За целта е фалшифицирала митнически декларации и сертификати за произход.
 
Във Франция екзотичните плодове се отглеждат в южните региони, като в сектора работят около 1200 стопанства. Ежегодно те прибират реколта от средно 45 хиляди тона. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.