1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени създадоха ГМО крава

Учени създадоха ГМО крава

Снимка:

Тя произвежда мляко с ниско ниво на протеин, известен с това ще причинява алергични реакции сред голям брой деца

Учени са създали ГМО крава, която произвежда мляко с ниско ниво на протеин, известен с това, че причинява алергични реакции сред голям брой деца. Изследователите смятат, че това е първата крачка преди един ден в продажба да се появи „хипоалергенно” мляко от стада ГМО крави, пише британският ежедневник „Индипендънт”.

Телето е било клонирано и подложено на генетичен инженеринг с допълнителен генен материал, който е „изключил” естественият ген за производство на млечния протеин „бета-лактоглобулин”, който отсъства от човешката кърма и предизвиква алергии у някои деца.

Тестове на млякото от кравата показали, че съдържа по-малко от 2% бета-лактоглобулин и било много по-богато на обичайните млечни протеини, като белтъците, необходими за производството на сирене.

Самата крава обаче, била родена без опашка, което е рядка аномалия при раждане. Учените смятат, че това е по-скоро резултат от използвания процес на клониране, който е същият като този при създаването на овцата Доли, отколкото от ГМО-технологията за елиминиране на млечния протеин, отбелязва bTV.

Млечната индустрия създава формули за хипоалергенно мляко, като извлича някои телешки протеини с помощта на храносмилателни ензими, но прилагането на самия процес в индустриални размери създава горчив вкус в млякото и не винаги успява да елиминира опасните алергени.

В развитите страни, между 2 и 3% от децата развиват алергии към протеините, намирани в млякото от крави, затова и има голямо търсене на млечен продукт, който ще е безопасен за тях, разказват учените.

Човек, алергичен към млякото, развива различни симптоми, които могат да се проявяват както в първите минути след консумацията, така и няколко часа по-късно. Самите симптоми включват повръщане, стомашни разстройства, обриви на кожата и затруднено дишане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.