1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Удвояване продажбите на товарни автомобили в Европа

Удвояване продажбите на товарни автомобили в Европа

Световните производители се събират на изложение в Пловдив

Продажбите на нови товарни автомобили в Европейския съюз са скочили с 95.3% през март 2021 г. (204 046 автомобила), спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).  Според последните данни за пазара, почти всички страни от ЕС отчитат ръст от дву- или трицифрени проценти. Италия, която първа наложи ограничения през 2020 г., е лидер с 215,3%, следвана от Франция с 166,7%, Испания - 151,7% и Германия - 34,2%. За първото тримесечие пазарът в ЕС се е разширил с 21,6%, с общо 501 703 новорегистрирани търговски превозни средства.

Впечатляващият ръст всъщност се дължи на ниската база за сравнение през миналата година, но е знак за възстановяването на сектора, който силно пострада от пандемията. България също не отстъпва от общата вълна на съживяване. През март са купени 825 нови товарни автомобила – с 60.5 на сто повече от март 2020-та. За тримесечието бележим ръст от 7.2 % с общо 2209 нови камиони, автобуси, пикапи и специализирани превозни средства. Купени са 716 тежки и 1453 лекотоварни автомобила за тримесечието. Товарните над 3.5 тона отбелязват най-голям ръст – 16.2 на сто - до 752. Единствено при автобусите се наблюдава спад спрямо март 2020-та, което е валидно и за други европейски държави. У нас е регистриран само 1 нов автобус и общо 4 за първото тримесечие на 2021-ва.

“Оживлението на пазара е знак за постепенното възстановяване на икономиките”, коментират от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), член на АСЕА. “Търговията и потреблението са най-добрите индикатори за това и, очаквано, товарните автомобили се превръщат в средство, което да подпомогне укрепването на стопанските системи след COVID-19“.

За тази една година автомобилната индустрия направи голяма крачка напред в развитието на технологиите, дигитализацията, улесненията при шофиране, социално дистанциране, комфорт и оборудване на превозните средства.  Ще можем да ги видим на едно място, след по-малко от месец в Пловдив.

За първи път най-голямото изложение за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2021 ще се проведе в града под тепетата, от 10-ти до 12-ти юни. Организатор на автомобилния форум е ААП. На територията на Международния панаир ще застанат най-новите модели в бранша. Палитрата от продукти и услуги за сектора ще допълнят водещите производители на ремаркета и полуремаркета, хидравлични системи, консумативи, оборудване, резервни части и сервиз, вериги бензиностанции, застрахователни продукти, финансови инструменти и др. Ще има тест драйв, демонстрации, томболи и игри на щандовете на изложителите, зони за хранене и всичко необходимо за едно първокласно автомобилно изживяване.

Входът е свободен, след регистрация. Вземете своя безплатен пропуск за изложението: https://www.truckexpo.eu/visitors/registration.html

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.