1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Конкурентна ли е българската селекция при царевицата

В АГРОФОРУМ: Конкурентна ли е българската селекция при царевицата

И още: Неволи по пътя на поливното земеделие

В предаването традиционни ви представяме световните иновации в агросектора. Този път ще ви запознаем с последните разработки в селекцията при царевица.

Напояването – голямата болка на българското земеделие. Страната ни се нуждае спешно от напоителна система, коментират производители. Тежката ситуация принуждава малцина да се впуснат в приключението, но със заеми, други буквално крещят от безсилие, заради абдикация на държавата.

Неволи по пътя на поливното земеделие. Защо държавата нехае. Какво предстои и защо мерките по Програмата за развитие на селските райони не са достатъчни.

Пример за изключителна мъдрост, почтеност и компетентност е земеделският производител Йосиф Делгянски. Доскоро обработваше 90 хил. земя. Неотдавна заяви, че намалява декарите. Отново се справя добре, защото има идея как да намали разходите и увеличи печалбата си.

Ерата на късните хибриди царевица отминава. Причина за това са високите температури и ниската влага по време на цъфтеж и опрашване. В ранната група по ФАО търсенето е най-голямо. Какви са постиженията на българската селекция?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.