1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Подкрепа за прехода към регенеративно земеделие

В АГРОФОРУМ: Подкрепа за прехода към регенеративно земеделие

И още: Защо вносните плодове са по-евтини от българските и каква е реакцията на родните овощари

ЕК има специална стратегия, която подкрепя действия, свързани с опазването на плодородието на почвите, намаляване на ерозията, възстановяване на деградиралите почви, увеличаване на съдържанието на органични вещества в тях. Кои са добрите земеделски практики? 

Как да направим преход към регенеративно земеделие? Благодарение на проект, изпълняван от Асоциацията на Българските Но-Тилъри, ще бъдат избрани шестима български земеделци, които ще получат подкрепа при изготвянето на тригодишни планове за управление на техните стопанства, за да направят прехода към регенеративно земеделие.

Преки конкуренти на българските плодове са Гърция при череши, праскови и кайсии и Полша, Чехия, Унгария и Холандия при ябълки и круши. Тези страни имат висока степен на организираност и изнасят големи количества с ниска себестойност. Защо ние не можем да достигнем ценовия им сегмент?

Сдружаването на земеделците ще ги направи по-силни и стабилни. Идеята е устойчивост на стопанствата и пестене на разходи при производството. Харесва ли се обаче подобно обединение?

 

 Гледайте предаването АГРОФОРУМ – премиера тази събота – 05 ноември от 07:30 ч само по АГРО ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.