1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В АГРОФОРУМ: Провалена реколта от череши в районите на Силистра и Русе – какво да направят засегнатите производители

В АГРОФОРУМ: Провалена реколта от череши в районите на Силистра и Русе – какво да направят засегнатите производители

На фокус: Форум за устойчиво развитие отбеляза юбилейни годишнини на пивоварната индустрия в страната

В миналото страната ни е била в челната десетка по производство и употреба на биоагенти за растителна защита. След близо 30 годишно прекъсване – днес позабравеният метод се възражда.

През последните 20 години около 16 пъти се е свило производството на зеленчуци у нас, а разходите за отглеждане са се увеличили. За негативната тенденция разговаряме с Данчо Кощилаков от Асоциация Български пипер.

В районите на Силистра и Русе вследствие на валежите през последните седмици, реколтата от череши е съсипана. Производителите не се надяват на добиви, но не могат и да оставят напуканите плодове в градините, тъй като през раните нахлуват вредители и ще заразят новата реколта през следващата година. Това означава допълнителни разходи. Някои от черешопроизводителите няма да могат да покрият направените през годината инвестиции.

Цените на агротехниката вървят нагоре. Сред основните причини са по-високите цени на суровините, рестрикциите вследствие на пандемията, нарушената верига на доставки, както и ниските добиви от земеделските култури през миналата стопанска година.

Форум за устойчиво развитие отбеляза юбилейни годишнини на пивоварната индустрия в страната под мотото ,,Прозрачни-отговорни-устойчиви“. През 2021 г. се навършват 140 години пивоварна промишленост в България, 65 години - пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на Съюза на пивоварите в България.

Гледайте на 3 юли от 7:30 часа по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.