1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Агрофорум: За пътя и предизвикателствата в земеделския бизнес

В Агрофорум: За пътя и предизвикателствата в земеделския бизнес

И още: Стимули за развитието на пчеларството

Благодарение на мерките по ПРСР броят на пчелните семейства у нас се е увеличил. Европейските пари са помогнали да се изградят големи пчелини, да се въведе ново технологично оборудване. Средствата са помогнали да се обнови гилдията на пчеларите. 

Как с помощта на евросредства младите хора могат да реализират идеите си, да развият мечтите си. За пътя и предизвикателствата в земеделския бизнес разказва Ванко Иванов. Започнал с 5 дка, днес те вече са над 5 000.

Мярка 4.1 от ПРСР благоприятства бизнес средата. Показател за добра земеделска практика са фамилията Мачуганови. Благодарение на европейски пари изградили мощности за преработка на люцерна.

Пример за изключителна мъдрост, почтеност и компетентност е земеделският производител Йосиф Делгянски. Доскоро обработваше 90 000 декара земя. Неотдавна заяви, че намалява декарите. Отново се справя добре, защото има идея как да намали разходите и увеличи печалбата си.

Защо земеделците дори да имат финансиране по мерките от еврофондовете, не могат да изграждат поливни системи. Кой е основният проблем. Повече по темата – в следващите минути.

Какво предполага новата модерна техника: по-ниски производствени разходи, по-голяма надеждност на работа и гаранционно обслужване. Земеделските производители въпреки липсата на евросредства подменят агротехниката, защото иновативните технологии в машините водят до рентабилност.

С какво постиженията на българската наука са атрактивни за родните земеделци. Има ли поле за изява на българските учени и селекционери. Какви са предизвикателствата пред тях.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.