1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. В Дания строят най-голямата вертикална ферма в Европа

В Дания строят най-голямата вертикална ферма в Европа

При ежегодно производство от 1000 тона фермата ще бъде най-голямата и най-ефективната подобна инсталация в Европа

Най-голямата вертикална ферма в Европа трябва да заработи в началото на следващата година. Тя се намира на 20 километра западно от Копенхаген и се изгражда от датска стартъп компания в сътрудничество с тайванска фирма за високи технологии.
 
Вертикалната ферма е настанена в 14-етажен бивш склад в една от индустриалните зони около датската столица. В момента се извършват довършителни работи, а успоредно с това се отглеждат и първите зеленчуци и зелени подправки – мента, босилек, рукола и спанак. При достигане на пълния си капацитет, фермата ще произвежда по три тона зеленчуци на ден, които ще бъдат доставяни в определени ресторанти и кафенета в Копенхаген. 
Голяма част от работата във фермата е автоматизирана и се извършва от роботи. Машините, софтуерът и осветителната система са дело на тайванската компания.
 
Целта на собствениците е да довършат изграждането до края на следващата година. При ежегодно производство от 1000 тона фермата ще бъде най-голямата и най-ефективната подобна инсталация в Европа.
При отглеждането на растения в такива условия те не се засаждат в пръст, а се поставят във вода, към която се добавят хранителни вещества. Според датската компания нейните зеленчуци имат по-интензивен вкус и съдържат повече полезни вещества в сравнение с продукцията от конвенционалните оранжерии. Тъй като целият процес се извършва на закрито, няма нужда от пестициди или други препарати. Един от малкото недостатъци е големият разход на ток, затова и продуктите се продават на по-високи цени. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.