1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Вносните билки и подправки са по-евтини, но българските са по-качествени и ароматни

Вносните билки и подправки са по-евтини, но българските са по-качествени и ароматни

Расте изкупната им цена

 

Семеен бизнес за преработка на билки и подправки залага на българския произход на суровините си. Те се използват най-вече при приготвянето на различни месни продукти. „Освен натуралните подправки, правим и комбинирани миксове за месните деликатеси. Те имат голяма сезонност, разбира се. Зимата е най-силният сезон. Суровините са основно с български произход - мурсалски чай, липа, лайка, шипка. Изкупуваме чубрица от частни стопани в България. Издържаме на изкушението да не си внесем унгарска чубрица, която има по-различен аромат и затова работим само с българска чубрица. Знам, че има по-евтин гръцки мурсалски чай. Но ароматът не е същият като българския, както и при чубрицата. Голяма част от екзотичните подправки обаче като кимион, кардамон, джинджифил няма как да бъдат български. Подбираме добри доставчици. Последно внесохме цейлонска канела, която смиламе ние и не си позволяваме да я смесваме с конвенционална“, сподели Николай Каракамушев, производител на подправки.

Споделя, че изкупните цени на суровината стават все по-високи. „Никога не сме давали толкова много пари за сурова зелена самардала, която сушим. Рецептата е 50:50 самардала и сол. На първо време ще се опитаме да вдигнем цената може би с 10 процента.“

Според производителя този вид бизнес е на локално, национално ниво, заради различните традиции в храненето на хората. Но семейната фирма успява да пробие на европейските пазари, където нашите сънародници купуват български подправки и билки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.