1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Захарта в газираните напитки съкращава живота

Захарта в газираните напитки съкращава живота

Количеството захар, която хората обикновено консумират и се счита за безопасно, всъщност вреди на здравето

Три кутийки газирани напитки дневно са достатъчни, за да отнемат години от човешкия живот, пише vesti.bg, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Дори ако хората се хранят здравословно, но консумират всеки ден напитки с добавена захар, рискът от ранна смърт за тях се увеличава двойно. Това са установили авторите на проучването от университета на Юта.

"Данните от изследването ни потвърждават, че консумацията на продукти с добавена захар в концентрация, понастоящем смятана за безопасна, влияе изключително неблагоприятно върху здравето", казва професор Уейн Потс от изследователския екип.

За целите на изследването специалистите са направили експерименти с мишки, подложени на диета с 25 процента добавена захар - еквивалент на здравословно хранене при човек плюс консумация на три кутийки газирани напитки дневно.

Специалистите са установили, че процентът на смъртност сред женските екземпляри, получавали добавена захар, е двойно по-висок, отколкото в контролната група.

В смъртните случаи сред мъжките гризачи не е отчетена разлика, но екземплярите, хранени с добавена захар, завладявали по-малки територии и се сдобивали с по-малко поколение.

"Установихме, че нивата на захарта, която хората обикновено консумират и се считат за безопасни от регулаторните органи, вредят на здравето при гризачите", допълва д-р Джеймс Ръф от изследователския екип.

Специалистите препоръчват не повече от 25 процента от калориите във всекидневното меню да бъдат от т.нар. "добавена захар".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.