1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зърнопроизводството на кръстопът

Зърнопроизводството на кръстопът

Снимка:

Стартира 8-ят Национален семинар на НАЗ

С приветствие на председателя на УС на НАЗ Костадин Костадинов и връчването на стипендията на името на Иван Танев стартира осмият национален семинар на НАЗ. Тя се присъжда за трета поредна година на успешен студент, специалност „Растителна защита“. Тази година стипендията беше за Виолета Тошева.

След представянето на темата „Зърнопроизводството на кръстопът“, дала и мотото на годишната среща, домакините от НАЗ дадоха думата на Тасос Ханиотис, директор на дирекция „Стратегии, опростяване и анализ на политики“ към ЕК, който представи позицията на Европейската комисия относно ОСП след 2020 г. Своята позиция по въпроса ще изнесе и Пауло Гоувея от Копа-Коджека.

И тази година организаторите от НАЗ са предвидили дискусия с представители на МЗХГ и ДФЗ по актуални за сектора въпроси. Силна обещава да бъде и презентационната част на семинара. В нея ще участват водещи фирми в агросектора като БАСФ, БАЙЕР, Синджента, Corteva Agriscience, Екофол, Лебозол и др.

Друг акцент по време на двудневния семинар ще бъде представянето на организационните структури и дейността на земеделските камари от Чешката Република и Унгария. По темата думата ще вземат Зденек Яндейсек, председател на Селскостопанска камара на Чехия и директорът Международни отношения и търговия на Унгарската земеделска камара Бела Кочи. Освен това по време на срещата ще бъде направен и обзор на зърнените пазари за 2018/19 г. и предизвикателствата пред зърнопроизводителите в България. В авторитетния форум ще участва и Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации. Нейната презентация ще е на тема “Иновациите в земеделието - имат ли те почва у нас“.

Аграрният университет в Пловдив също ще се включи в семинара с лекция по въпросите за обучението, науката и бизнеса. В рамките на двудневния форум, който традиционно се провежда в Пловдив, НАЗ ще отбележи тържествено и своя 12-ти рожден ден.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.