1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Земеделието - обещания на партиите

Земеделието - обещания на партиите

Подкрепата на младите фермери и стартиращите нови стопанства е спомената от повечето политическите сили

Земеделието в партийните програми за изборите на 11 юли – какво впечатлява? Общо взето, познатите обещания, но дадени от сърце. Очакванията са, че може да се открои „десния“ от „левия“ подход в икономиката. Има го, но границите са твърде размити. Отново малките и средни ферми и предприятия са посочени за по-сериозна подкрепа. Това е нормално – нали са фокус и в трудно постигнатото политическо споразумение за бъдещата ОСП. Подкрепата на младите фермери и стартиращите нови стопанства е спомената от повечето политическите сили. Естествено е - всички ще трябва да се съобразяват с изискванията, които трябва да залегнат в Националния стратегически план.

ГЕРБ съвсем категорично се придържа към стратегическите европейски цели – дигитализация, прецизно земеделие, екологизация. Но като дясно-центристка партия навлиза и в полето на социалния аспект на агробизнеса – подкрепа за малките и младите фермери, с по-голям бюджет и допълнителни мерки. Предлага се гъвкав подход, при който – според спецификата на регионите, европейските средства да се насочват за решаване на техните проблеми.

Интерагри финансиране

НОВО! Вземи трактор New Holland от ИНТЕРАГРИ България с уникално финансиране до 7 г. 0% годишен лихвен процент за срок на финансиране до 4 г. 0,45% годишен лихвен процент за срок на финансиране 5 г. 0,95% годишен лихвен процент за срок на финансиране от 6 до 7 г. Получавате и допълнителна сигурност: Преференциална тарифа за застраховка КАСКО Удължена гаранция Service Plus с покртие „Задвижване“ 1+4 години* Офертата е само за налични трактори и е валидна до 31.08.2021 г.

Като партия, при управлението на която се подготви Проекта за Национален стратегически план, не е пропуснато пчеларството и биологичното земеделие. Впечатлението е, че по-скоро в тази програма стриктно се върви по набелязаните стратегии в бъдещата ОСП. Интересно е, че въобще не става дума за поливното земеделие.

БСП наистина се придържа към „левите“ мерки – нулево ДДС за храни и лекарства – предложения, отказвани от всички досегашни правителства. Отива се и по-далеч – нулев данък върху доходите на земеделци до 26-годишна възраст. Което вероятно ще срещне същата съпротива. Колкото до мерките за намаляването на битовата престъпност – те са повече от наложителни. Както впрочем и кооперирането на стопаните – но не в ТКЗС-та.

ИТН предлага доста постна програма, да не е без хич. Между няколкото нахвърляни клишета се откроява доброто предложение – да се създадат условия за комасация на земята. Истински проблем за поземлените отношения, потънали в законов лабиринт.

Интересен феномен е програмата на ДБ - с претенции да консолидира десния електорат, но с доста ляв уклон. Бъдещият програмен период се свързва – в голямата си част, с екологичните мерки, залегнали в двете европейски стратегии - „От фермата до трапезата“ и за биоразнообразието. Фокус са малките и средни ферми – баланс между Единното плащане на площ и обвързаната подкрепа, за да се избегне монокултурното земеделие. Стига се дори до запазване на специфичните български храни, кулинарното наследство, като се създаде специална програма. Единствено в тази политическа платформа – и то на първо място, се посочва необходимостта от електронните административни услуги, като предпоставка за тяхното облекчаване. Не е зле всеки избирател да хвърли едно око на политическите програми. Защото не е сериозна заявката на ИТН: като спечелим, ще видите как ще управляваме!

Автор: Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.