1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. 10 награди в конкурса за иновации на „Агра 2019“ спечели ССА

10 награди в конкурса за иновации на „Агра 2019“ спечели ССА

Институтът по земеделие-Кюстендил е отличен за създаването на нов самофертилен черешов сорт

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”-София е удостоен с плакет за създаване на нови покрития с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност чрез електроискрово и газопламъчно напластяване – нови покрития с ултрадисперсна структура, аморфни и наноструктурирани фази с висока твърдост, износоустойчивост и трибоефективност чрез използване на нови композиционни материали на основата на твърдосплавни съединения и метали, в това число и добавки от свръхтвърди и наноматериали.

С грамоти са наградени следните иновационни продукти на учените от Академията:
Конвенционален слънчогледов хибрид „Деведа“ - нов български сорт на Добруджанския земеделски институт „Генерал Тошево“. Хибридът е високодобивен, със съдръжание на масло в семената 51.7%, няма специални изисквания за отглеждане на растенията и те са устойчиви на редица болести.

Институтът по земеделие-Кюстендил за създаването на нов самофертилен черешов сорт „Алекстон”. Отличава се с едри плодове, плътно плодово месо и отличен вкус, с добра устойчивост на напукване.

Градинският грах сорт „Пълдин”, с производител и изложител Институт по зеленчукови култури „Марица”-Пловдив, е високопродуктивен, подходящ за замразяване, като запазва отлични органолептични и цветови характеристики при стерилизация и при шестмесечно хладилно съхранение.

Телешки суджук „Вискар” на Института по животновъдни науки-Костинброд. Приготвен по класическа технология от месо на телета порода „Лимузин”, отглеждани на паша във Вискяр планина. Месото е фино и с изключителни вкусови качества.
Зимен ечемик „Захир“, на Института по земеделие-Карнобат - високопродуктивен, като добивът надвишава средния със 7%. Характеризира се с добри качества на зърното, устойчивост на студ и болести.

Новите сортове на царевица на Института по царевицата- Кнежа са наградени с грамоти. Нов хибрид царевица „Кнежа 317“ - ранен, високодобивен, с отличен фитосанитарен профил по отношение на стопански значими болести и неприятели. Нов хибрид царевица „Кнежа 461” – средно ранен, високодобивен, стрестолерантен. Нов хибрид царевица „Кнежа 560” – високодобивен хибрид от средно късната група на зрялост, предназначен за зърнопроизводство, стрестолерантен.

Институт по криобиология и хранителни технологии е удостоен с грамота за Функционален шоколад LyoCrunch – диетичен шоколад, съдържащ натурално какао, колагенови пептиди от говежди костен бульон, биологично активни екстракти, витамини, лиофилизирани плодове и пребиотик, без добавена захар.

Технология за семепроизводство на твърда пшеница на Института по полски култури (ИПК) – гр. Чирпан.

Нов винен сорт лоза „Кристален“. Създаден е в Института по земеделие и семезнание- Русе чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 см), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 см). Зърното е средно (14,53/13,51 мм), овално. Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки.

Висше училище по агробизнес и развитие на регионите удостои със званието „Лауреат Агронаука 2019“ проф. Тодор Кертиков от Института по фуражни култури в Плевен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.