1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Бъдещето на вертикалното земеделие

Бъдещето на вертикалното земеделие

Учени се опитват да намалят потреблението на енергия

Урбанизацията в световен мащаб води до недостиг на хранителни суровини в градовете. Именно заради това, специалистите по градинарство в холандския град Вагенинген разработват модела на вертикално земеделие. Техниката спомага за отглеждане на културите през цялата година с помощта на LED светлина. По този начин използването на почва и вода намалява. Намалява и използването на пестициди, спадат и превозните разходи. Целта на изследователската дейност е да направи вертикалното земеделие по-енергийно ефективно, а качеството на зеленчуците по-добро. Вертикалното земеделие се извършва в сгради, като културите се отглеждат една върху друга на няколко слоя без дневна светлина. Това се осъществява с помощта на специални LED лампи, които излъчват лилава или ярко розова светлина. Процесът фотосинтеза в растенията е най-ефективен при наличието на червена светлина, растенията обаче се нуждаят и от малко синя, а понякога и от бяла светлина. Осветлението не е 24-часово, редуват се цикъл на ден и нощ.

„Във висока сграда с площ, колкото размера на футболното игрище - можете да отглеждате достатъчно зеленчуци за 100 000 души, като всеки един от тях консумира по 250 грама зеленчуци на ден. Вие имате пълен контрол върху производствения процес, така че не сте зависими от времето, температурата, дневната светлина и сезона. Това прави вертикалното земеделие възможно навсякъде - дори и в безплодни райони, в пустинята или на Марс “, казва Лео Марселис, професор по градинарство и част от екипа на учените.

Според думите му вертикалното земеделие няма да реши недостига на храна, но ще бъде от полза при производството на здравословни, пресни зеленчуци, пълни с фибри и витамин С. Сред предимствата е и фактът, че те ще бъдат отглеждани без замърсяване от пестициди или вредни микрооргазнизми. Гарантираните високи нива на хигиена предотвратяват навлизането на насекоми и болести.Вертикалното земеделие също има своите недостатъци. Това се дължи главно на високото потребление на енергия.

„Въпреки че LED лампите са икономични, една четвърт от разходите отиват за консумация на енергия. Ако можете да направите значителни спестявания от това, инвестицията ще стане по-достъпна “,казва още Марселис.

Заедно с колегите си той изучава варианти за намаляване на консумацията на енергия.

„Искаме да гарантираме, че светлината се използва по-ефективно от растението. Ако можем да оптимизираме температурата, влажността, концентрацията на въглероден диоксид и наличието на вода и торове и можем да определим оптималната интензивност и цвят на светлината за всеки момент от деня, можем да произвеждаме много повече за единица светлина “, допълва той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.