1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Българска компания с американски лиценз за ваксина

Българска компания с американски лиценз за ваксина

В хуманната медицина подобни лекарства се използват за лечение на СПИН и хепатит С

Българска компания за медикаменти във ветеринарната медицина получи американски лиценз за разработка на експериментална ваксина срещу африканската чума по свинете. Лицензът е предоставен от земеделското министерство във Вашингтон.

В света все още няма действаща ваксина срещу вирусното заболяване, макар че в много държави се правят научни изследвания. В същото време международни експерти предупреждават, че евентуалната ваксина ще действа само при диви свине, но не и при домашни.

Алтернативен метод представляват антивирусните лекарства, които могат да помогнат за ограничаване на клиничните признаци и по-слабо размножаване на вируса. Това би могло да намали разпространението на болестта и да помогне за ограничаване на огнищата. При досегашните тестове антивирусните препарати са показали поне 90% намаление на вирусната репликация.

Учените ще преценят дали антивирусните лекарства са ефективни за предотвратяване на репликирането на 14 различни вида вируса на АЧС в макрофагите - имунни клетки при прасетата, които вирусът заразява. По-нататъшни изследвания ще покажат как работят антивирусните препарати. След това най-ефективните от тях ще бъдат изследвани при прасета, за да се установят необходимите дози.

В хуманната медицина подобни лекарства се използват за лечение на СПИН и хепатит С, срещу които също няма ваксини. Разработването на ефективно антивирусно лечение за АЧС може да подпомогне контрола на опасното заболяване, което продължава да се разпространява в Източна Европа и Китай. Наскоро във Виетнам и Камбоджа, където силно намали популацията на свинете.

По последни данни от Европейската комисия, случаите на африканска чума по домашните свине от началото на годината досега са 134 в Румъния, 16 в Италия, 7 в Полша и 4 в Литва. АЧС при дивите прасета върлува най-силно в Полша, където случаите от 1 януари до 23 юни са 1326, в Унгария са 744, Белгия - 477, Румъния и Литва - по около 290, а в България - 12.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.