1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Берлин дава 5 млн. евро за изследвания

Берлин дава 5 млн. евро за изследвания

Според експерти използването на насекоми като храна за хората и животните може да има редица предимства

5 милиона евро ще вложи тази година германското правителство за изследователски проекти в областта на нови източници на протеини в животновъдството. На фокус са насекомите, смятани за добра алтернатива на растителните белтъчини във фуражните смески.

Според експерти използването на насекоми като храна за хората и животните може да има редица предимства, тъй като насекомите много добре усвояват хранителните вещества. Предстои да се проучи до каква степен добитите от специално за целта отглеждани насекоми ще бъдат икономически и екологично ефективни. Някои учени са убедени, че за така произведените белтъчини ще са необходими много по-малки площи и значително по-малко вода, отколкото при конвенционалното отглеждане на протеинови култури.

Досегашните изследвания показват, че има големи разлики между различните видове насекоми. Затова е наложително да се провери как се отразява отглеждането на тези видове върху околната среда и какъв карбонов отпечатък има то, преди да се премине към масова употреба, посочват от министерството на науката в Берлин. Експертите настояват да се проучат и евентуални негативни ефекти, например при преработката на цялото тяло на дадено насекомо. В чревния му тракт може да има бактерии или вируси, опасни за хората и животните. Освен това има риск насекомите да излязат от производствените инсталации и да застрашат околната среда.

В момента Европейският съюз разрешава използването на протеини от насекоми единствено в аквакултурите. Сондират се и мнения дали те да бъдат разрешени и за птицевъдството.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.