1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. „Биоикономика“ и „Електронна търговия“ – нови магистърски програми в Аграрен университет - Пловдив

„Биоикономика“ и „Електронна търговия“ – нови магистърски програми в Аграрен университет - Пловдив

Модерните специалности следват най-актуалните тенденции в развитието на икономиката и обществото

Аграрен университет – Пловдив стартира от учебната 2022/2023 г. две нови магистърски програми: „Биоикономика“- съвместно с Wageningen University and Research - Нидерландия,  и „Електронна търговия“- съвместно с Tianjin Agricultural University и Tianjin Economics and Trade School- Китай.  Целта на новите магистърски програми е да подготвя специалисти, които успешно да боряват с новостите в икономическите, екологичните и социалните системи; да работят в иновативни компании, съобразно биологичните цикли и потенциала на природните ресурси, както и да управляват web-базирани бизнес структури.
 
Биоикономиката е съвременна иновативна концепция за организация и устойчиво управление на икономическите сектори, които използват биологични ресурси. Фокусът е върху начините за използване  и оползотворяване на природните ресурси; рециклирането на отпадъците; социално-икономическите, екологичните и етичните норми; изчерпването на природните ресурси и климатичните промени; жизнения стандарт и поведението на консуматорите, технологичните и институционалните възможности за осигуряване на устойчиво развитие.
Обучението по биоикономика е проектирано на база на дългогодишните традиции на Аграрен университет- Пловдив в областта на аграрните технологии, икономиката, екологията и опазването на околната среда, както и на лидерския опит в света  на Wageningen University and Research- Нидерландия в областта на модерните технологии и иновации за устойчиво развитие.
Европейската стратегия за биоикономика аргументира необходимостта от по-ефективно справяне с глобалните предизвикателства, произтичащи от ограничените природни ресурси и неограничените обществени потребности, ангажиментите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии и преминаването към чиста енергия, политиките за скъсяване и оптимизиране на връзките от фермата до трапезата.
Учебният план включва три стълба: устойчиво производство на биомаса; биопреработка, конверсия и рециклиране; кръгова икономика и общество в условията на глобализация, климатични промени и икономическа нестабилност.
Натрупаните знания  гарантират експертиза и професионална реализация както в частния бизнес, така и в различни държавни агенции, в международни институции и организации.

Обучението е в редовна и задочна форма, на български или на английски език. 
Електронната търговия играе все по-важна роля в нашето ежедневие. Търговските взаимоотношения в регионален, национален и световен мащаб все повече се дефинират от необятните възможности на дигиталните технологии. За модерните хора в забързаното и динамично ежедневие пазаруването на стоки и услуги е по-удобно, по-бързо и по-евтино през интернет.
Учебният план включва икономически, управленски, социални, правни и технологични дисциплини и практическо обучение, които осигуряват необходимите знания и умения за професионална реализация и способности за адаптация към динамиката в производствената, търговската и институционалната среда в условията на глобализация.
В курса по електронна търговия студентите ще изучават и практикуват създаване, развитие и управление на онлайн магазини. Ще се запознаят с особеностите на финансово-паричните трансакции, търговската логистика, със спецификите на най-популярните платформи за онлайн търговия, бизнес и електронни разплащания.
Учебните дисциплини се извеждат от преподаватели с опит и специалисти от практиката. В Демонстрационния център за електронна търговия към Аграрен университет- Пловдив студентите ще извършват реални сделки и търговски операции.
Обучението е в редовна и задочна форма, на български или на английски език и стартира от 19 септември.
За повече информация и записване: www.au-plovdiv.bg, 032/ 654 250.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.