1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Бизнесът и науката в селското стопанство си подават ръка за партньорство

Бизнесът и науката в селското стопанство си подават ръка за партньорство

Целта на документа е да бъде задълбочено сътрудничеството между неправителствения сектор, бизнеса и науката в областта на селското стопанство

Меморандум за сътрудничество подписаха днес (2 юни 2023 г.) Селскостопанска академия – София (ССА), и Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Подписи под документа поставиха председателят на ССА проф. дн инж. Мартин Банов и председателят на Управителния съвет на БАСЗЗ Стайко Стайков.

Целта на документа е да бъде задълбочено сътрудничеството между неправителствения сектор, бизнеса и науката в областта на селското стопанство – значим сектор за националната и европейската икономическа сигурност и продоволствена осигуреност на населението.

Чрез Меморандума ССА и БАСЗЗ изразяват готовността си да работят съвместно за развитие на модернии поземлени отношения, рентабилно и икономически ефективно земеделие в България, на базата на достиженията на съвременната наука.

•ССА е национална автономна бюджетна организация към Министъра на земеделието, която се занимава с въпросите, свързани с научни изследвания, научно-приложната, иновационна и образователна дейност в областта на земеделието и храните.

•БАСЗЗ е сдружение, защитаващо правата и представляващо интересите на собствениците на земеделски земи. Мисията на БАСЗЗ е, в партньорство със законодателната, изпълнителната и местната власт, заедно с неправителствения сектор и аграрната наука, да подпомогне развитието на модерно, пазарно ориентирано земеделие и поземлени отношения, а доходите на българските фермери да се изравнят с тези на колегите им от старите страни-членки на Европейския съюз. Визията на БАСЗЗ е, че това може да стане на базата на пренареждането и групирането на земеделските земи за повишаване на производителността им, респективно – на добавената им стойност, възстановяването, модернизирането и изграждането на нова хидромелиоративна инфраструктура, проактивни мерки за предпазване от ерозия, наводнения, пожари и т.н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.