1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. CRISPR-Cas - точна ДНК модификация

CRISPR-Cas - точна ДНК модификация

Научна конференция в Холандия представя революционна технология

Растения, хора и животни могат да бъдат устойчиви на различни болести. Това не е научна фантастика, а вече научен прогрес.

CRISPR-Cas е нова технология, която дава възможност генетичният материал от вируси, бактерии, растения и животни да бъде променен сравнително просто, много точно и ефективно. Това може да стане чрез генетични промени, които водят до променени свойства, или чрез добавяне на изцяло нова генетична информация.

Технологията CRISPR-Cas понастоящем привлича политически интерес поради многото възможни приложения при растенията, хората и животните.                                                                                                                                              

Научна конференция в Холандия представя революционна технология за геномно редактиране на растения, животни, и дори хора. Част от принципите в технологията са открити от учени от Вагенинген. Основната цел е да се спомогне за изхранването на света в бъдеще. АГРО ТВ е единственият представител на форума от България.

Как можем да използваме CRISPR-Cas?
Можем да използваме CRISPR-Cas за предотвратяване на инфекциозни заболявания като малария при хора, чрез генетично модифициране на маларийните комари.

Болестите на животните също могат да бъдат предотвратени. Например, африканската чума по свинете е смъртоносна за домашните свине, докато дивите свине едва показват някакви симптоми. Чрез добавянето на този ген, можем да направим домашните свине устойчиви.

Вродените дефекти могат да бъдат предотвратени и благосъстоянието на животните да се подобри в животновъдството.

При растенията производството на съединения като мазнини и масла може да се регулира много прецизно, така че растенията да продуцират най-добрите съставки. А пшеничният глутен може да бъде модифициран, така че пациентите с непоносимост да могат безопасно да ядат пшеница  и продуктите произведени от нея.

Също така можем да изключим определени гени. Забраняването на гена CD163 означава, че прасетата вече не са засегнати от PRRS вируса, който причинява респираторна инфекция.
В растенията можем да изключим гените, които ги предразполагат към болести, така че земеделските производители ще трябва да прибягват до използването на пестициди  по-рядко, за да се борят с болестите.

Какви са рисковете?
 
Има много дебати за рисковете от тези нови техники за отглеждане. Има особена загриженост относно неизвестните дългосрочни ефекти на техниките. Лабораториите предприемат всички видове мерки за безопасност, за да се уверят, че материалът не може да напусне лабораторията. Работейки при строго контролирани условия, те минимизират риска.

Методът CRISPR-Cas беше представен на конференция в Университета Вагенинген - Холандия с участието на учени, изследователи, представители на неправителствени организации, земеделски производители и медии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.