1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Демонстрация на резитба на лозя в Трънчовица

Демонстрация на резитба на лозя в Трънчовица

 

На 18 март Областна служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен проведе демонстрация за резитба на лозови насаждения, формировки "мозер" и "омбрела".

Демонстрацията беше извършена в лозовите масиви на земеделските кооперации в Трънчовица. Лектор беше н.с. Атанас Павлов от Института по лозарство и винарство в Плевен.

Присъстваха над 50 земеделски производители и председатели на земеделски кооперации от Плевенска област.

Показана беше резитба на сорт "мерло", формировка "мозер", което масово е измръзнало през 2002 година. “От едногодишния летораст, израснал от основата на главината, се оформя новата главина, като се реже на височина 4 см под носещата тел или се извива по носещата тел и се оформя единият кордон. Реже се на 6-8 очи след извивката. През лятото се оформя и другият кордон”, поясни д-р Милка Нанова, главен експерт.

По време на демонстрациите беше подчертано, че при резитба на здрава лоза сорт "мерло", формировка "мозер", се премахват всички стари части по кордоните до основата. Всеки кордон започва и завършва с чеп. Те са 3 - 4 на брой на всеки кордон. Чеповете се режат на две пъпки на 1,5 см над втората пъпка. Отрезът е с наклон, насочен между двете пъпки, така че плачът да не пада върху пъпките. Оформят се и стрелки - 1-2 на брой на всеки кордон с по 3 - 6 пъпки.

На сортовете "гъмза", "памид" и "димят" не се оставят стрелки при резитбата, а се извършва чепова резитба, защото те много добре плодоносят.

Сорт "сторгозия" има формировка "омбрела". Той изисква резитба на чепове с по две очи, по 16 броя чепа общо на двата кордона.
От страна на лозарите беше проявен голям интерес при резитба на отделни главини с вземане на конкретни решения при резитбата./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.