1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Децата ще опознават фермерския живот по програма финансирана от ЕС

Децата ще опознават фермерския живот по програма финансирана от ЕС

Очаква се стартът на схемата да е от пролетта на 2016 година

Брюксел ще субсидира посещения на деца от целия ЕС във ферми, за да видят малчуганите крави, коне, овце, овощни градини, а също и от малки да се запознаят със здравословния начин на хранене. Ще има и специлни обучения как да не се разхищава храна. Мярката беше одобрена от Специалният комитет по селско стопанство към Европейския парламент, пише www.trud.bg.

Предвижда се държавите членки на ЕС да отделят за подобни визити на ученици до фермите между 10 и 20% от средствата, които им се предоставят по схемите за училищно мляко и училищен плод. Освен това двете схеми ще се обединят, като годишният им бюджет ще нарасне до 250 млн. евро за целия ЕС. Очаква се стартът на схемата да е от пролетта на 2016 година.

Посещенията във фермите ще се организират за деца между 6 и 10 години, като тепърва ще се уточни дали ще има евросубсидия и за лекторите фермери.

В менюто на децата ще се включат и нови продукти, доставени от фермите. Сред тях са сирене, извара, кисело мляко, плодово кисело мляко, дори супи, компоти и ядки. Преработените храни обаче могат да се дават само като добавка към чашата мляко или плод, но няма да ги заменят. Плодовите млека и други несурови продукти няма да се субсидират изцяло, а на 75%, останалите средства ще се поемат от държавата членка на ЕС. Забранено ще е доставянето на храни с изкуствени подсладители.

Последните данни на ЕС показват, че консумацията на плодове и зеленчуци спада в общността. Над 20 млн. деца, живеещи в съюза, са с наднормено тегло. Подрастващите ядат само между 30 и 50% от препоръчителния дневен прием.

Предстои в подробен регламент Брюксел да разпише схемата, като се очаква той да бъде приет през януари догодина от комисията по земеделие на Европейския парламент, а после и от самия Европейски парламент и Съвета на ЕС. Промени обаче не се очакват, тъй като това е една от приоритетните политики на Люксембург, която председателства в момента ЕС. До момента нито една от партиите в Европарламента не се е обявявала против нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.