1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Днес Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора празнува

Днес Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора празнува

Киноложка демонстрация и конни състезания съпроводиха празника

 

6 май е денят в който празнува Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора. По този повод се проведе и 19-тото национално изложение на българското каракачанско куче. То събра повече от 80 представители на породата на Конната база в града.

Проведе се и киноложка демонстрация на други породи кучета. В тазгодишното пролетно изложение участваха представители от Пазарджик, Хасково, Харманли, Разлог, Перник, както и от Стара Загора и региона, съобщи проф. Георги Николов, президент на Центъра за информация и изследване по кинология към Аграрния факултет при Тракийския университет.

На първенците бяха връчени две големи награди на декана на Аграрния факултет от 200 лева и една на ректора на университета от 150 лева. За победителите в отделните класове имаше специално изработени медали и купи, като златните медали бяха със символа на каракачанското куче.

Заради непризнаването на породата в България, каракачанките бяха оценявани по временен стандарт, с оглед физическите им показатели. В изложението се допускат само кучета, които отговарят на стандарта. За разлика от другите породи, каракачанката е умна и търпелива, допълни Светлин Стоев, председател на Националната федерация "Каракачанско куче". За тази година наградният фонд е 1400 лева - от Тракийския университет и спонсори, уточни проф. Николов.
Диплома за участие и символична сума получиха и първенците от другите породи кучета.


Част от традиционните прояви на Аграрния факултет бяха и конните състезания, в които участваха 28 състезатели с 36 коня от 6 клуба в страната, каза полк. Иван Иванов, началник на Конна полиция при РДВР - Стара Загора. Старозагорци бяха представени от четири клуба по конен спорт - Тракийски университет - РДВР, "Орел", "Ген. Владимир Стойчев" и "Ахал".

Участниците се състезаваха в три паркура. Първият бе за младша възраст с височина на препятствията до 100 см, където се включиха неучаствали коне и състезатели любители. Във втория, с височина на препятствието до 110 см, се надпреварваха регистрирани млади коне и състезатели старша възраст. Участниците в най-трудния паркур, с височина на препятствието 120-130 см, се състезаваха за приза на декана на факултета, а общият награден фонд бе 500 лева.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.