1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Идва нов етап от реализацията на възпитаниците от аграрните училища

Идва нов етап от реализацията на възпитаниците от аграрните училища

Професионалното образование е от изключителна важност за бъдещото развитие на земеделието

На форум „Училището и бизнеса – ръка за ръка“, организиран от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в гр. Павликени, който се състоя в края на март, бяха обсъдени възможностите да се  осигури достъп на учениците до професионални практики и модерни технологии от съществуващата бизнес среда.

Проф. Димитър Греков посочи, че с осигуряването на възможност за организиране на професионално обучение чрез работа, като форма на партньорство между гимназиите и работодателите, ще се създаде ползотворно взаимодействие между двете заинтересовани страни.

„Подобен подход ще осигури възможност за плавен преход между училище и работно място, ще се подобри и улесни достъпът до образование и най-важното ще бъде ефективен инструмент срещу младежката безработица. За ръководния екип на Министерството професионалното образование е от изключителна важност с оглед бъдещото развитие на аграрния отрасъл като модерен, конкурентноспособен и осигуряващ стабилни доходи на населението”, уточни министър Греков.

Потребителите на Agro.bg, отговаряйки на въпроса от седмичната анкета „Необходимо ли е да се засили сътрудничеството между земеделските училища и бизнеса?“, са се разделили ясно и категорично на две групи. 83%  смятат, че страната ни има нужда от висококвалифицирани специалисти в селското стопанство  и са отговорили положително. Останалите  17% се надяват, че така ще се осигури възможност за плавен преход между училище и работно място.    

Наистина всичко това е необходимо, защото има разминаване в очакванията на възпитаниците на селскостопанските училища и представителите на бизнеса. Рамковият документ подписан на срещата, поставя основите на сътрудничество между двете страни. Очакваме скоро да се радваме на резултатите в практиката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.