1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Интелигентно животновъдство в Учебно-опитното стопанство към Тракийски университет

Интелигентно животновъдство в Учебно-опитното стопанство към Тракийски университет

Преподавателите разказват за напредъка на звеното

Учебно-опитното стопанство към Тракийски университет продължава развитието си. Основната насоченост на научните изследвания в рамките на програмата е чрез модерни методи да се разработят системи за автоматично доене на крави и приложение на роботи. Вижте какво разказаха от звеното.

доц. д-р Кънчо Пейчев, помощник-ректор и преподавател в Аграрен факултет, ТрУ - Стара Загора разказва:

"През последните 15 години българското земеделие претърпя един технологичен ренесанс и в частност животновъдството. В България бяха изградени модерни ферми. По оборудване те не отстъпват на фермите в Централна и Западна Европа. Българските фермери обаче трябва да знаят, че човешкият фактор не може да бъде премахнат напълно. Нашите проекти  в програмата "Интелигентно животновъдство" са насочени към внедряване на нови технологии, но човекът във фермата е важен. Работим по АМС технология - Автоматина млечна система. Целта е намаляване на човешкия фактор в сектора. С нашата система може да се съкрати например персонала в една доилна зала. Ще останат двама души и те ще обслужват робота. Те обаче трябва да са квалифицирани хора, защото ще работят със софтуер."

Доц. Кънчо Пейчев е ръководител на първи пакет "Роботизирани системи за доене", който има за задача "Създаване на системи за автоматично доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството". Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“ включва Работен пакет 1 - Роботизирани системи за доене, научните задачи са: създаване на системи за автоматично доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството. Автоматизиране и роботизиране на операциите в животновъдството като отглеждане, хранене, доене, почистване и др.:

Роботизиране и автоматизиране на технологични операции в животновъдството;

Намаляване на човешкия фактор в животновъдството;

Цел на РП 1: Технико-технологично проектиране и многофункционална комплектовка на автоматизиран мултиманипулатор за роботизирано доене на крави в условията на безстресова работна среда, гарантираща добив на висококачествено прясно мляко. 

Основната насоченост на научните изследвания и иновативните предложения в рамките на програмата е чрез модерни научни методи и уникални изследователски средства да се разработят научни идеи и иновационни разработки за създаване на системи за автоматично доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството в следните области:

- анализ, моделиране, симулация,

- изследване и оптимизация на параметри,

- разработка и верификация на опитни образци.

От края на миналата година на разположение в Учебно-опитното стопанство са и 29 млечни крави порода Симентал, внесени от Германия.

Планира се и производство на телета, както и продажба на разплоден материал.  От внесените животни Симентал вече има 15 родени в Учебно-опитното стопанство към Тракийски университет.

Още в програмата на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.