1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. „Как се пише?“ със 100 важни правила за българския език

„Как се пише?“ със 100 важни правила за българския език

За Деня на народните будители платформата за грамотност прави подарък на читателите си

За Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт „Как се пише?“ ще публикува 100 важни правила за българския език. По случай светлата дата за нашата просвета и 10-ата годишнина от създаването на платформата за грамотност в продължение на 10 дни ще бъдат качвани по 10 правила.

Всички почитатели на сайта, а и онези, които досега не са попадали на него, но се стремят да повишат езиковата си култура, винаги ще имат лесен достъп до тях, обяснява създателката на „Как се пише?“ Павлина Върбанова, доктор по български език и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап. Правилата са придружени с примери. Има и задачи, които всеки може да пробва да реши, а после да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или междувременно са се променили, или все още не е овладял.

„Поставяме началото на кампанията именно на този празник, в който е добре да си припомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа желание не само да се освободи политически, но и да се просвети, да се образова, да достигне нивото на другите културни народи“, убедена е Върбанова. Тя допълва, че стремежът е да се насочи вниманието към личната езикова култура.

Според нея постоянно се говори, че равнището на езикова грамотност пада, но докато липсват целенасочени усилия и действия, докато отделният човек не си даде сметка за собствената си езикова подготовка и не положи лични усилия, грамотността на българите няма да се повиши. „Тя е резултат от лични усилия – не идва наготово“, припомня Павлина Върбанова.

Кампанията „10 х 10 важни правила за българския език“ ще протече в 10 последователни делнични дни – от 1 до 14 ноември. Освен 10-те правила за правописа, пунктуацията и граматиката на българския език ще има по 2 задачи със затворен отговор, като ще се избира между 4 възможни. Едната задача ще е по-лесна и ще има само 1 правилен отговор, а другата ще е по-трудна и броят на верните отговори ще бъде 1, 2 или 3, но няма да се посочва. Верните отговори заедно с обяснения ще се дават на следващия делничен ден заедно с новата група от 10 правила и новите 2 задачи.

Важно е да се отбележи, че решаването на задачите не е със състезателен характер, защото целта на кампанията е не да открои отличници, а да помогне на пишещите българи да установят кои са пропуските в езиковата им култура и да ги подтикне да ги запълнят.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.