1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Лабораторията за изследване на COVID-19 е готова да приема проби

Лабораторията за изследване на COVID-19 е готова да приема проби

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково

Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е готова да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ за сформиране и оборудване на звеното и добрата колаборация на ръководствата на двете институции – ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Ръководител на вирусологичната лаборатория е доц. Светла Ангелова:

„Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за анализ. Разполагаме с „Real time pcr”-апарат, най-съвременен, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, тоест реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа. Медицинският факултет на Тракийския университет ни предостави ламинарен бокс, Ветеринарномедицинският факултет също ни предостави ламинарен бокс, останалото оборудване е подсигурено от болницата, китове за пробите предоставят от Министерство на здравеопазването”.

Навременното лабораторно потвърждаване на случаите е необходимо за осигуряване на бързо и ефективно издирване на контактните, прилагане на противоепидемични мерки и мерки за контрол на инфекциите, съгласно националните препоръки и събиране на необходимата епидемиологична и клинична информация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.