1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Мобилната лаборатория на BASF И Софийски университет започна своето турне

Мобилната лаборатория на BASF И Софийски университет започна своето турне

Снимка:

Над 90 училища от цяла България очакват химическото шоу

В стаята на клуб «Млад Експериментатор» в Испанската гимназия в София стартира турнето на първата по рода си мобилна химическа лаборатория. «Кървав пирон», «Химичен светофар», «Суперабсорбент» и «Магическата пръчка» са част от химическите демонстрации, представени от екипа на доц. Лъчезар Христов пред ентусиазираните ученици.

Мобилната лаборатория е част от кампанията Chemgeneration започнала през 2011 г. чрез сътрудничеството на BASF България, БАН, Факултета по химия на Софийски университет, ХТМУ, Съюза на химиците в България и Съюза на учените в България. Инициативата на преподавателя от Факултета по химия и фармация доц. Христов и негови студенти е подкрепена от представителството на BASF в България и на 28 март 2013 г. в Ректората беше подписан договор за сътрудничество между Софийски университет „Св. Климент Охридски”  и BASF България. Договорът е част от усилията на двете институции да превърнат образованието по химия по-привлекателно за младите хора в България чрез кампанията Chemgeneration. Мобилната лаборатория ще направи поредица от турове в различни средни училища в България, за да даде възможност на голям брой ученици да се докоснат до магията на науката Химия.

Над 90 училища от цяла България дадоха заявка за участие в тура на мобилната химическа лаборатория Chemgeneration. Интересът към инициативата на BASF и Факултета по химия и фармация към СУ е предвидим, тъй като в последните 20 години практическите занимания по химия в училищата оредяха или напълно отпаднаха, а именно това е най-атрактивното на науката Химия. Около това се обединиха присъстващите на първата химическа демонстрация – г-жа Валентина Диканска, управител на BASF България и проф. Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация.

За г-жа Диканска това е второто посещение в училище за една седмица. По покана на г-н Ролф Кручина, управител на немския отдел към 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ г-жа Диканска и г-жа Андонова от BASF заедно с представител на Луфтханза - г-жа Калина Йорданова, представиха компаниите си пред учениците. Събитието  бе и една запомняща се среща  на бивши и настоящи ученици на гимназията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.