1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Национално състезание „Млад фермер“

Национално състезание „Млад фермер“

Инициативата се проведе в Професионалната гимназия по селско стопанство „ЗЕМЯ“, гр. Провадия

От 27 до 29 март 2015 година в ПГСС „Земя“ се проведе Национално състезание „Млад фермер“, регионален етап за Северна България. Събитието е включено в календара на извънучилищните дейности на МОН за учебната 2014/2015 година.

В дните на състезанието ученици от 24 отбора от различни професионални гимназии се състезаваха в 5 състезателни дисциплини, разпределени в 3 модула: модул Растениевъдство - „Резитба на дръвчета“ и „Разпознаване на семена“, модул Животновъдство - „Хигиена на млекодобива“ и „Разпознаване на фуражи“ и модул „Механизация на селското стопанство“, състоящ се от 1 етап.

Етапите „Хигиена на млекодобива“ и „Резитба на дръвчета“ се осъществиха съответно в ЗКПУ „Сеяч“ - село Царевци и Държавен разсадник – град Провадия, а останалите – на училищен полигон и в кабинетите на ПГСС „Земя“. Проф. Д. Греков, ректор на Пловдивски аграрен университет беше председател на главната комисия за класиране на състезателите. Членовете и председатели на комисиите за провеждане и оценяване в отделните модули бяха лица от бизнеса, представители на институции, с които гимназията поддържа добри професионални взаимоотношения. 

Състезанието започна с техническа конференция на 27 март от 13:30 часа и продължи с два от етапите: „Хигиена на млекодобива“ и „Разпознаване на семена“. По предварително изготвената програма в същия ден се проведе и среща на директорите на 24-те професионални гимназии с лица от бизнеса, РИО – Варна, МОН, Пловдивски аграрен университет, Технически университет – Варна и община Провадия. Обсъдиха се проблеми, постижения на гимназиите, акцентира се на подобряване на обучението на учениците в реална работна среда.

Вечерта приключи с обявяване на междинни резултати на състезателите от двата етапа. 

Следващият ден - 28 март започна със старта на останалите 3 дисциплини. В рамките на този ден преподавателите, гостите и учениците имаха възможност да видят демонстрация на познания и умения от страна на състезателите. Всички усетиха състезателния дух и желанието на учениците да се изявят и представят достойно своите гимназии.

На 28 март се проведе заключителната конференция с обявяване на победителите. Учениците бяха приветствани от кмета на община Провадия инж. Филчо Филев и от госпожа М. Гатева, държавен експерт и представител на МОН. Всички победители и отлично представили се ученици, завършващи тази година 12 клас, получиха сертификати за прием в Технически университет – Варна и Пловдивски аграрен университет. Доц. Таксин от Пловдивски аграрен университет и доц. Пламенов от Технически университет – Варна връчиха отличията на учениците.

Медали и подаръци за индивидуална изява и постигнати резултати получиха 20 ученици. Плакети, грамоти и подаръци се връчиха на победителите в отделните модули:

В крайното отборно класиране с купи и грамоти, от 1 до 5 място се отличиха 5 от отборите. Отборът на ПГСС с ръководител госпожа В. Боева е сред първите 5.

Петте професионални гимназии получават право и възможност да участват на Националното състезание „Млад фермер“ в град Попово, където заедно с класираните отбори от състезанието в Южна България ще се състезават през месец април. 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.