1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Осем института представиха най-новите си постижения в селекцията на плодове и грозде

Осем института представиха най-новите си постижения в селекцията на плодове и грозде

 

Осем института към Националния център по аграрни науки представиха днес в Министерството на земеделието и горите най-новите си постижения в селекцията на различни видове плодове и грозде, съобщава пресцентърът на МЗГ.
По предложение на министър Мехмед Дикме част от плодовете ще бъдат дарени в столичния Дом за деца, лишени от родителски грижи, "Асен Златарев"– кв. Надежда.

Всеки от институтите, участници в изложението, направи кратка презентация на селекционната си дейност и новосъздадените сортове. Запазваме място сред първата десетка в Европа като износители на вина, обяви проф. Пенка Абрашева, директор на Института по лозата и виното в Плевен. Експертите от института са разработили над 50 сорта десертни лози, каза още проф. Абрашева.

Институтите по овощарство в Пловдив и по земеделие в Кюстендил презентираха над 20 вида късни сортове ябълки. Гостите на изложението дегустираха и от добре реализираните на европейския пазар наши ябълкови сортове "Елстар", "Роял Гала", "Пинк" и "Бребърн".

Регионалният център за научно-приложно обслужване в Поморие представи екзотични плодове, отглеждани вече и у нас - киви, смокини, два вида райска ябълка, пет сорта нар и разнообразни сортове бадеми./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.