1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Panda Labs с нови идеи за бъдещето на нашата енергия

Panda Labs с нови идеи за бъдещето на нашата енергия

Десетки младежи се включиха в два тематични хакатона, организирани от WWF

Над 50 ученици с ентусиазъм, знания и креативност взеха участие в два хакатона на WWF, посветени на един от най-наболелите проблеми у нас – бъдещето на енергията. Хакатоните завършиха с два отбора победители и десетки свежи идеи, които могат да променят начините ни за производство и консумация на енергия. Събитието се проведе в столичния хотел „Форум“, а участниците преобърнаха представите на журито за това какви могат да бъдат границите на креативното мислене на идващото поколение.
 
За да се включат в хакатоните, учениците бяха селектирани от училища в градовете Кюстендил, Перник и Бобов дол, разположени в сърцето на Югозападния въгледобивен регион на България и намиращи се под силна зависимост от въглищната промишленост. Освен това, за да бъдат в най-голяма степен запознати със съвременните проблеми в сферата, те преминаха и през специална обучителна програма на WWF България и Junior Achievement България, с фокус върху основите на справедливия енергиен преход и предприемачеството.
 
В отборите се включиха и студенти от различни университети в София и страната, които допринесоха със своите знания и опит за света на предприемачеството. Те работиха кооперативно, като  учениците представиха локалната перспектива на проблемите от техния регион, а студентите подпомогнаха намирането на иновативни решения.
 
В началото на събитието лектори от областта на бизнеса, науката и НПО сектора запознаха участниците с ключови казуси в енергийния бранш. След това участниците започнаха работа по отбори по метода “дизайн мислене”. Всеки от двата хакатона – „Природни решения за справедлив преход“ и „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони“ – продължи 24 часа и генерира новаторски идеи и любопитни решения.
 
По време на интензивната си работа отборите получиха подкрепа от ментори-доброволци с богат професионален опит. Сред тях имаше и представители на WWF, като ръководителя на програма „Климат и енергия“ Апостол Дянков и ръководителя на програма „Младежка ангажираност“ Костадин Андонов.
 
За краткото време, в което представиха своите идеи, участниците успяха максимално да затруднят журито. Сред тях имаше предложение за създаване на био-спортна екипировка, идея за рекултивиране на замърсени почви чрез засаждане на алтернативни култури, както и за велосипеди, които генерират електричество чрез триене. В тази сериозна конкурунция журито все пак успя да отличи и победителите. Това са отбор Junior Biologists с тяхната идея за еко-селище от рециклирани контейнери, както и отбор Sunny Dol с идеята им за ТЕЦ, който съхранява излишната енергия.
 

„На фона на черните статистики от последните години, събития като това вдъхват надежда, че има смисъл да даваме шанс на младите хора. Някои от участниците бяха едва на петнадесет години, а държаха в себе си решенията на една от най-тежките и задълбочаващите се кризи, която влияе на живота на всички ни – енергийната. Това ни показва, че трябва да сме оптимисти, защото след нас се задава едно много будно и креативно поколение”, коментира Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF.
 

Хакатоните са част от младежката платформа за иновации на WWF Panda Labs, която през изминалата година събра и обучи над 200 младежи. Сега тя се завърна с ексклузивен семестър с фокус върху справедливия енергиен преход и развитието на въглищните райони. Семестърът се проведе едновременно в България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора, насърчавайки възобновяемата енергия, енергийната ефективност, кръговата икономика и решенията за смекчаване и адаптиране на климата.
 
Тази година платформата, чрез програмата „Panda Labs младежи за спрведлив преход“, се концентрира върху активната работа с млади хора от регионите на въгледобив чрез провеждане на поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и регионални срещи. В рамките на програмата поне 100 гимназисти и 50 студенти от всяка страна ще бъдат обучени да разработват устойчиви, иновативни бизнес решения и зелени старт-ъпи в местните общности. Основната цел на WWF България и неговите партньори от WWF Сърбия, Junior Achievement България, ECO-TEAM Черна гора и Junior Achievement Македония е да подпомогнат полагането на основите на едно отговорно бъдеще в регионите, където това е най-належащо.

"Бъдещето на енергията“ е част от иновационната програма Panda Labs Junior for Just Transition и се осъществява с финансовата подкрепа на EU Climate Change Initiative (EUKI) и на Германското федерално министерство по икономическите въпроси и борбата с климата. Научете повече за семестъра „Бъдещето на енергията“ тук


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.