1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. През 2015 България ще стане част от световния проект "Детска лаборатория"на BASF

През 2015 България ще стане част от световния проект "Детска лаборатория"на BASF

Към момента в инициативата са се присъединили над 33 държави в целия свят

През 1997 г. в Германия стартира първата глобална инициатива на BASF насочена към деца - Kids’ Lab (Детска лаборатория). Предназначена за деца от 6 до 12 години, лабораторията предлага интересни и безопасни опити и експерименти и цели да стимулира интереса на децата от най-ранна възраст към природните науки. До сега към инициативата са се присъединили над 33 държави в целия свят като САЩ, Китай, Сингапур, Великобритания, Индия и др.

В началото на юли 2014 г. г-жа Валентина Диканска, Управляващ директор на BASF България, изрази намерението нашата страна да стане част от глобалната инициатива. „Работим по проекти, с които бихме искали да популяризираме образованието по химия сред младите хора. В бъдеще химията ще играе все по-важна роля за запазване на природните ресурси, осигуряване на здравословна храна и подобряване на качеството на живот на хората“, отбеляза г-жа Диканска.

През 2011 г. BASF стартира кампанията Chemgeneration, създавайки обучителен сайт по химия - www.chemgeneration.com на 11 езика включително и на български.  В България партньори в инициативата на BASF са БАН, ХТМУ, СУ „Св. Климент Охридски“, Съюза на химиците в България и Съюза на учените в България.

През юни 2013 г. съвместно с Факултета по химия и фармация към Софийски университет започна своето турне и Chemgeneration Lab – мобилна лаборатория по химия. За една година екипът на Chemgeneration Lab посети 22 града в страната и даде възможност на над 600 ученици от горните класове да се докоснат до удивителния свят на химичните опити и експерименти. „Планираме да продължим с успешното турне на мобилната лаборатория, защото образованието по химия има нужда от тази подкрепа. BASF е компания със социална отговорност, която ще продължи и занапред да насърчава интереса на младите хора към науката химия“, заключи г-жа Диканска.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.