1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проект за изкуствено осеменяване на Института в Костинброд

Проект за изкуствено осеменяване на Института в Костинброд

Целта на националната програма е прилагане на съвременни методи на репродукция

Институтът по животновъдни науки в Костинброд реализира проект за подобряване на репродукцията. В Софийско те отглеждат стада с крави порода Лимузин, овце Ил дьо Франс и коне. С проекти участват и други институти от мрежата на Селскостопанска академия. Включени са още Аграрният университет в Пловдив и Тракийския в Стара Загора.

Стадото на Института по животновъдни науки в Костинброд е от 145 крави порода Лимузин - 90 крави, останалите са юници и подрастващи телета.

Преди старта на проекта са внесли 400 дози семенна течност от Германия. Ще започнат да прилагат програма по синхронизация на овулацията.

Целта на националната програма е прилагане на съвременни методи на репродукция. Институтът реализира мъжки телета за разплод на възраст над 6 месеца след отбиване. Доцентът казва, че цената е сравнително добра - 6 лева за килограм живо тегло.

Вече над месец Селскостопанска академия е с нов председател. Това е проф. Мартин Банов.  Припомням, че той е бил заместник-директор на Института по почвознание, агротехнология и защита на растенията „Никола Пушкаров". Има повече от 30 години трудов стаж и редица международни специализации. Предишният председател проф. Васил Николов подаде оставка по лични причини.

Селскостопанска академия обяви прием на заявления за участие по Програма „Еразъм+". Допустими за финансиране са докторанти и служители с цел обучение, стаж и преподаване. Приемът е до 13 септември.

Автор: Мирела Спасова

Гледайте повече в Новините на АгроТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.