1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В училищните схеми – мед, малини и боровинки

В училищните схеми – мед, малини и боровинки

Групите и организациите на производители пчелари обаче не могат да участват като директни доставчици

От 2 години медът е включен като продукт по училищните схеми. Групите и организациите на производители пчелари обаче не могат да участват като директни доставчици. „Нашият продукт трябва да бъде доставен от някои от одобрените фирми за доставка на мляко, плодове и зеленчуци. Знаете, че колкото повече се удължава веригата на доставки, толкова повече цената за производителя остава по-малка, съответно търговецът също трябва да има печалба“, каза пчеларят Таня Гюрюшева. Тя е и управител на организация на производители, в която членуват 27 пчелари от 9 области в страната - с общ брой на пчелните семейства 6 700. 95% от тях са регистрирани биопроизводители. Количествата мед, които стигат да българските ученици по училищните схеми, са символични. „По последната наредба е до шест доставки в годината, като говорим за пакетчета от 15 -20 грама, но все пак е стъпка напред.“

От тази есен малините и боровинките са включени в схемата „Училищен плод“ - с 900 хиляди порции - в порция по 0,125 грама, не повече от 4 доставки годишно.

Всички биологични продукти, доставяни по двете училищни схеми трябва да бъдат произведени само от български земеделски стопани, в това число мед, малини и боровинки, ако са сертифицирани като такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.