1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В Югозападния университет се проведе семинар на тема „История на винопроизводството и виното”

В Югозападния университет се проведе семинар на тема „История на винопроизводството и виното”

Снимка:

Форумът бе организиран от доц. д-р Стефан Дечев от катедра „История” при Правно-историческия факултет

Семинар на тема „История на винопроизводството и виното” се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски”, предаде Радио ‘‘Фокус’’. Форумът бе организиран от доц. д-р Стефан Дечев от катедра „История” при Правно-историческия факултет. Студенти и преподаватели бяха подготвили интересни материали за историята на лозята, винопроизводството и виното в Древна Гърция, Рим и Тракия до наши дни.

Д-р Янко Христов (ПИФ) изнесе доклад на тема „Изобилие на лозя и зърнени култури”, но „гроздето е кисело”. Той акцентира, най-вече върху производството на вино и консумацията му в българското средновековие.

Доц.д-р Стефан Дечев (ПИФ) презентира пред студенти и преподаватели доклад на тема „Ако зажалиш някой ден, за одринско вино”: Производство и консумация на вино през османския период (1396-1878).

Предстоят още доклади, посветени на виното и историята на винопроизводството. В 16.00 часа ще се проведе беседа със сомелиер Росен Янчев и ще бъдат обхванати теми като вината в отделни страни; съвременни тенденции в развитието на винопроизводството; специфични вина във Франция, Германия, Италия и др.; Вината в новия сват - Аржентина, Чили, Южна Африка, Австралия, Съвременните български вина, Вината по долината на Струма; Правила за сервиране на вина, Подходящи мезета за разните видове вина, Правила при дегустация на вина.

В 16.30 часа студенти и преподаватели ще имат възможността да дегустират голямо разнообразие от винени напитки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.