1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Възпитаници на гимназия в Гоце Делчев получават практически знания с грижа за 300 декара обработваема земя

Възпитаници на гимназия в Гоце Делчев получават практически знания с грижа за 300 декара обработваема земя

Гимназията разполага с богата материално-техническа база, както и с преподаватели по всички професионални предмети.

Възпитаниците на Професионална гимназия за механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ в Гоце Делчев придобиват практически знания още в началото на своето обучение, а за целта училището разполага със собствено стопанство, каза за БТА Диана Ланева, която е старши учител професионално направление в гимназията. 

Училището разполага с 300 декара обработваема земя край Гоце Делчев, на които се отглежда овощна градина, лозов масив, ягодоплодна и зеленчукова градина и оранжерии. Стопанството разполага и с 270 каракачански овце, които са под селекционен контрол и развъдна дейност, а отскоро там се отглеждат и 60 говеда порода „галоуей“.

Гимназията разполага с богата материално-техническа база, както и с преподаватели по всички професионални предмети. В него се обучават бъдещи агрономи, ветеринари, зооинженери, има специалности, насочени към механизация на селското стопанство и други. 

Стопанството на училището представя завършен цикъл, като учениците, които изучават механизация на селското стопанство, обработват почвата; бъдещите агроеколози и специалисти трайни насаждения се грижат за качеството на произведената продукция. Селскостопанските животни са поверени на бъдещите ветеринарни техници, каза още Диана Ланева. Произведената продукция отива в училището, където учениците, които изучават тънкостите на професиите готвач и хлебар-сладкар приготвят произведената продукция. 

Училището разполага със STEM център и ветеринарна клиника, а от виртуалното се преминава в реалното, за да се приложат на практика получените знания. Отделно гимназията има и център, където учениците и външни курсисти провеждат занятия и получават правоспособност за всички моторни превозни средства, каза Ланева. 

Гимназията разполага и с електрически автомобил, както и биомагазин, а продукцията се предлага и онлайн. За района на Гоце Делчев поръчките се разнасят с електрическия автомобил. 

В училището се обучават 480 ученици, паралелките са 20, а интересът е голям, посочи старшият учител в гимназията. В него се обучават младежи от цялата страна, сключени са договори със земеделски производители и предприятия, където възпитаниците на гимнацията провеждат своята производствена практика. „След като учениците проведат при тях практическите занятия,  имат възможност да запълнят празнотата в самите земеделски предприятия и другите – ресторантьорството, туризма“, посочи още Диана Ланева. 

Училището продължава да се развива, като предстои създаване на голям лозов масив и изграждане на подвижна ветеринарна клиника. С нея ще бъдем в помощ на фермерите от града и района, допълни преподавателят в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.