1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Вече е налице нов наръчник и онлайн платформа за обучение на предприемачи в туризма

Вече е налице нов наръчник и онлайн платформа за обучение на предприемачи в туризма

Проектът има за цел да направи анализ на сигурността и безопасността в селския туризъм в европейки контекст

Всеки интересуващ се и работещ в селския туризъм вече има възможност да се запознае с Наръчник и виртуална платформа за обучение на тема „Вашият бизнес в селския туризъм – Управлявайте го умно”. Това стана факт благодарение на съвместната работа на 7 парньорски организации за селски туризъм от България, Великобритания, Латвия, Литва, Норвегия, Испания и Еврожит – Европейската организация за селски туризъм.

Наръчникът е базиран на общите аспекти свързани със сигурността и безопасността в селския туризъм – бизнес, материална база, туристи. Той е полезно четиво не само за занимаващите се със селски туризъм, а за всички отварящи вратите си за посетители – ферми, малки производители на храни и напитки, хора и бизнеси предлагащи допълнителни услуги. Наръчникът е структуриран така, че да улесни читателите си чрез раздели с обща информация за ситуацията в Европа. Последвана от критерии на база, на които всеки да си даде сметка дали прави необходимото, както и информация за специфика на изискванията в различните страни част от проекта.   Ако е необходимо са добавени и превантивни мерки или полезна информация събрана от Еврожит. Наръчникът има обща версия на английски език и национални версии на всеки от езиците на партньорите по проекта.

Потребителите на селския туризъм  също станаха част от създаването на наръчника чрез попълването на анкета с техните наблюдения за предлаганата сигурност и безопасност в селския туризъм. Анкетираните споделиха своите добри и лоши впечатления. Общият брой участници в анкетата достигна 769, като сред тях са хора от Латвия, Литва, България, Великобритания, Норвегия, Русия, Германия. Най-често срещаните проблеми, които са споменати са свързани с достъпността, риск от инциденти, състояние на оборудването и уредите, както и отоплението и вентилацията на стаите. Призовани да откроят конкретни лоши примери анкетираните споменаха такива свързани със счупени и неработещи уреди, оборудване, кучета разхождащи се свободно, лоши миризми, лошо качество на водата и непочистени стаи.

Съдържанието на наръчника е основа на инструмент за виртуално обучение и самооценка. Те са достъпни безплатно за всички заинтересовани на уебсайта на Еврожит: http://safety.eurogites.org/ . Виртуалното обучение дава възможност стъпка по стъпка да се премине през темите. При самооценката има възможност чрез отговаряне с „да“ и „не“ да се достигне до полезни насоки и съвети за подобряване на предлаганите услуги в посока сигурност и безопасност.

Проектът има за цел да направи първият опит за анализ на сигурността и безопасността в селския туризъм в европейки контекст. Учудващо дори при страни с различен опит, ниво и предлагане на селски туризъм, потребителите имат сходни мнения. В същото време изискванията и нормативната уредба в страните варират от изключително стриктни до саморегулация и  доверие в здравия разум на доставчиците на селски туризъм и доверие между клиенти и домакини.

Работата беше съфинансирана от EC Lifelong Learning Programme по проекта „SAFETUR - Практически основан инструмент за обучение по сигурност и безопасност в селския туризъм в Европа”. Партньори по проекта:

1. Българска асоциация за алтернативен туризъм - БААТ

2. Европейска организация за селски туризъм - Еврожит

3. Farm Stay Великобритания

4. Латвийска асоциация за селски туризъм "Lauku ceļotājs"

5. Литовска асоциация за селски туризъм

6. Норвежка организация за селски туризъм и местна храна "HANEN"

7. PRODEC Consultores, Испания

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.