1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1/3 от парниковите газове идва от хранителните вериги

1/3 от парниковите газове идва от хранителните вериги

Най-много вредни емисии се падат на Китай, Индонезия и САЩ

Минимум една трета от парниковите газове в атмосферата идва от производството на хранителни продукти, твърдят експертите от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Най-виновни, според ФАО, са Китай, Индонезия и Съединените щати.
 
В публикувания от ФАО доклад, почиващ обаче на данни от 2015 година, се казва, че чрез селското стопанство, промяната на предназначението на площи и използването на опаковки в атмосферата са попаднали близо 18 милиарда тона въглероден диоксид, т.е. около 34% от общото количество парникови газове, произведени през тази година.
 
Най-много вредни емисии се падат на Китай, Индонезия и САЩ. Веднага след тези три държави се нареждат Бразилия, Европейският съюз и Индия. Около 65 на сто от посоченото количество емисии се падат на селското стопанство, изчисляват от ФАО, като с най-голям принос се откроява метанът, отделян при животновъдството и отглеждането на ориз.
 
Докладът показва също така, че световното производство на храни става все по-енергоемко. В някои от развиващите се страни емисиите се увеличават и от търговията, опаковките, транспорта и преработката, докато в богатите държави все по-голям дял имат охлаждането и индустриалните процеси. Охлаждането на храните е отговорно и за половината потребление на ток в търговията с храни, а секторът държи 5% от световните вредни емисии.   
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.