1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 19-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата

19-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата

Очаква се форумът във Варшава да постави основите на глобално споразумение, ограничаващо емисиите на парникови газове

Над 190 държави са изпратили делегати на започналата днес във Варшава 19-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очаква се форумът да постави основите на глобално споразумение, ограничаващо емисиите на парникови газове, което да бъде подписано през 2015 г. в Париж, предаде "Франс прес".

Конференцията, която ще продължи до 22 ноември, е част от усилията да се забави затоплянето на планетата, което може да стигне до 5 градуса, ако светът не вземе сериозни мерки, напомниха през септември специалисти от ГИЕК (група междуправителствени експерти по промяната на климата). Международната общност си поставя за цел да ограничи затоплянето на 2 градуса спрямо нивото от прединдустриалната ера, пише "Дневник".

Варшава поставя началото на двегодишни преговори, които се очаква да доведат до сключването на глобално, амбициозно и юридически задължаващо споразумение, ограничаващо емисиите на парникови газове след 2020 г.

За момента ги ограничава единствено протоколът от Киото, но той важи само за промишлено развитите страни, и то с изключение на САЩ, които не са го ратифицирали и до днес, и обхваща едва 15 на сто от общия обем на емисиите, отбелязва агенцията.

Следващото споразумение се предвижда да включва и САЩ, а също и бързоразвиващи се икономики като Китай, най-големия замърсител в света.

Тайфунът "Хайян", помел Филипините, е "реалност, която дава повод за размисъл" относно климатичните промени. Това заяви днес във Варшава Кристина Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата, при откриването на новия кръг от преговори в рамките на борбата срещу глобалното затопляне.

"Това, което се разиграва на този стадион, не е игра",  каза тя във връзка с конференцията на ООН, която протича на един от варшавските стадиони. "Тук няма два отбора, играе цялото човечество. Няма нито победител, нито губещ. Ще спечелим или ще изгубим, всички ние", допълни Фигерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.