1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 36,4 на сто от българите избягват найлоновите торбички

36,4 на сто от българите избягват найлоновите торбички

17,7 на сто от анкетираните целенасочено използват градски транспорт вместо личния си автомобил

36,4% от българите се въздържат от употреба на найлонови торбички. С процент повече са сънародниците ни, които се стараят да не използват пластмасови бутилки, чаши, чинии и пр.

Това сочат данните от национално представително изследване, изготвено от агенция „Екзакта“ по поръчка на ОПОС 2014-2020.

Доста висок процент – 38 на сто заявяват, че  когато изхвърлят пластмасова бутилка я смачкват, за да заема по-малко място в контейнера. 26 на сто не прилагат мерки за намаляване на отпадъците.

Интересни са и данните за мерките, които българите прилагат във всекидневието си и които водят до намаляване на замърсяването на въздуха. 58,5 на сто казват, че ходят пеш, 25,3% използват сухи вместо мокри дърва за отопление. 17,7 на сто целенасочено използват градски транспорт вместо личния си автомобил, а 15,8 процента заменят автомобила с велосипед. 6,6% казват, че използват въглища с ниско съдържание на сяра и пепел. 28,3 на сто от българите заявяват, че не прилагат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

На въпрос кое от изграденото по ОПОС 2007-2013 най-много е допринесло за чиста околна среда и опазване на природата, най-голям процент – 36,7 посочват 50-те нови пречиствателни станции за отпадни води. 15,7 на сто посочват 18-те регионални системи за управление на отпадъците, също толкова – 2550-те км подновена или нова ВиК мрежа. 11,3% избират купените по ОПОС тролеи и мотриси за метрото, 10,3 на сто – проектите за опазване на застрашените животински и растителни видове, 3,8% – друго, а 6,4 – не могат да преценят.

Сред най-сериозните екологични проблеми българите посочват изсичането на горите, липсата на залесяване, умишлените палежи, замърсяването на въздуха, незаконните сметища, липсата на достатъчно екологично съзнание у хората

Най-голям процент от българите – 49,7 на сто смятат, че проблемите със замърсените  територии в България се дължат на липсата на култура у хората. Сходен е резултатът и на въпроса кой е основният виновник за замърсените територии – 47,2 на сто посочват хората (традициите и културата). 11 процента смятат за виновник индустрията. 4,5 на сто посочват като основен виновник слаб контрол от страна на компетентните институции, 3,1% – вредните газове от автомобилите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.