1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 40 000 животински видове застрашени от изчезване

40 000 животински видове застрашени от изчезване

Заплашени са близо една трета от акулите и скатовете, изчисляват експертите

142 500 вида са вписани в Червената книга на застрашените животни. От тях рекордните 40 000 се определят като "заплашени от изчезване", показва годишният доклад на природозащитната организация WWF. Според екоактивистите през следващото десетилетие могат да изчезнат близо един милион вида животни.
 
Както всяка година, така и през 2021-а има видове, които са губещи, както и такива, възстановяващи популациите си, основно заради усиления труд на природозащитници. Тази година към губещите спадат животните в горите по бреговете на Средиземно море, станали жертва на големите горски пожари в Гърция, Италия и Турция. Тези бедствия, в повечето случаи причинени от човешка немарливост или умишлен палеж, унищожиха хабитатите на диви котки, кафяви мечки, чакали, диви кози и различни видове змии. 
 
От изчезване са заплашени близо една трета от акулите и скатовете, изчисляват експертите. Основната причина е индустриалният риболов, при който се ползват големи дънни тралове. В тези мрежи редовно се заплитат акули и скатове, които имат важна роля в морските екосистеми.
 
Сред победителите през 2021 година е Иберийският рис. За последните 20 години неговата популация в Испания и Португалия е нараснала повече от 10 пъти – от 94 екземпляра през 2002-а на 1111 през тази година. Въпреки това рисът все още не е спасен. За оцеляването на вида популацията трябва да се увеличи до минимум 3 000 екземпляра.
 
Добри новини има и за Непалския носорог. Благодарение на усилията на екоактивисти за опазването на жизненото пространство, броят на тези животни е нараснал с 16 %– от 645 на 752. Преди да започне борбата за защита на носорозите в Непал, те бяха подложени на бракониерски лов, основно заради рога, смятан в азиатската медицина за афродизиак.
За брадатия лешояд в Алпите годината също беше много добра. Преброени са 50 новоизлюпени птици, с които броят на този вид е достигнал 300 екземпляра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.