1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 70% от хранителните отпадъци са предотвратими

70% от хранителните отпадъци са предотвратими

Авторите на изследването изтъкват, че намаляването на отпадъците ще е от полза не само за околната среда, но и за икономиката

Между 50 и 70 процента от загубите на храни по света биха могли да се избегнат, ако производителите и търговците се съюзят и застанат начело на глобалните усилия за намаляването на отпадъците. До това заключение стига изследване, проведено от голяма международна консултантска компания.
 
Резултатите от изследването показват, че всяка година между 33 и 40% от произведените в цял свят храни, т.е. около 2 милиарда тона, отиват на боклука. Половината от това количество се натрупва в търговията, заведенията  и домакинствата, а останалата част е от производството и преработката и е на стойност 600 милиарда долара. Прахосаните храни освен това произвеждат близо 8% от общите емисии на парникови газове.
 
Авторите на изследването изтъкват, че намаляването на отпадъците ще е от полза не само за околната среда, но и за икономиката. При 50% по-малко отпадъци производствените разходи на търговците и производителите ще паднат с 3 до 6 на сто, а емисиите от въглероден диоксид ще се свият с 4 до 9%.
 
Най-голям дял при изхвърлените на боклука храни имат категориите плодове, зеленчуци, зърнени култури и кореноплодни – 75%. Като пример изследването посочва, че всяка година по време на прибирането на реколтата или малко след това се губят по 75 милиона тона домати, една четвърт от които при самото бране и поставянето на плодовете в щайги и други съдове. На месото се падат едва 3 на сто от отпадъците, а на млечните продукти – 5%.
 
Основните причини за загубата на храни по време на брането или жътвата са свръхпроизводството, повредени и негодни за консумация продукти, както и такива с неугледен външен вид. Според експертите две трети от последните биха могли да се консумират от хора, а останалите да послужат за фураж или биосуровина.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.