1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Активен е електронният регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета на Варненска община

Активен е електронният регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета на Варненска община

Системата струва около 8 хиляди лева

Електронният регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета вече е активен в сайта на общината. Неговият адрес е varnapetregistar.com. Системата струва около 8 хиляди лева. До базата имат достъп местната администрация, ветеринарни клиники и собственици на животни, които могат да влязат в нея чрез номера на чипа на домашния си любимец и телефона си.

Предвидено е системата да обхване, освен домашни кучета, и котки. Ако дадено четириного е регистрирано и бъде загубено от собственика си, този, който го намери, може да потърси съдействие от ветеринарите. С помощта на регистъра те лесно могат да проверят чие е животното.

За да бъдат обхванати всички домашни кучета в системата, се предвижда промяна в нормативната уредба, съобщи кметът Кирил Йорданов, цитиран от Дарик радио. Тя ще бъде в посока на случаите, в които ще се дължи глоба, както и повишаване на нейния размер.

За последните 3 години едва 3 хиляди са варненците, които са регистрирали кучетата си и плащат дължимия годишен данък в размер на 20 лв. За различни нарушения, като водене на животно без намордник или разходка на нерегламентирани места, за миналата година са издадени 20 акта. Санкцията в момента е 100 лв.

За да се работи по-качествено по проблема с бездомните кучета в града, към всяко от 5-те районни кметства ще бъде назначен по един човек, който ще отговаря за тях и ще контролира популацията им. На определен период той ще отчита свършеното. Съдействие ще се търси от етажната собственост, домоуправителите и районните администрации.

Предстои разширяването на приюта в Каменар догодина, разкри още Йорданов. В момента там се отглеждат 136 кучета. Площадки за разхождане на домашни любимци, аналогични на тази в двора на Медицинския университет, ще бъдат изградени в петте кметства. Това ще стане след като се избере фирма-изпълнител, най-вероятно през лятото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.