1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и светът отбелязаха Часа на Земята

България и светът отбелязаха Часа на Земята

Стотици хора у нас подкрепиха каузата на WWF като подариха своите 60 минути на планетата

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и всички нас какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Ние в България

По традиция България се включи активно в тържественото отбелязване на празника на природата. Центърът на София, както и на много други общини у нас, потъна в мрак за един час вечерта, а през деня редица светофари в столицата светеха със зелени сърца. Десетки хора се стекоха на двете благотворителни кинопрожекции на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, които WWF и Cinema City организираха, за да съберат подкрепа за природата. Приходите ще бъдат дарени на WWF в помощ на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишоу дома.

Природозащитната инициатива влезе и в домовете на много българи. Стотици хора посветиха поне един час от времето си на планетата, като приеха предизвикателството на WWF и се включиха в някоя от многобройните активности, задълбочаващи досега им с околната среда. Едни се качиха на велосипедите, други се насладиха на ново меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография, включиха се в доброволчески инициативи или се запознаха с научно-популярната поредица „Нашата планета“, разказана от Дейвид Атънбъроу. Благодарение на техния ентусиазъм България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом - Земята. На 29.03. /петък/ WWF ще изтегли на случаен принцип десет от всички включили се в инициативата и те ще получат специална награда.

„С кампанията си, посветена на Часа на Земята, имаме още една важна мисия – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата не само в рамките на този час, но и през останалото време от годината. Тъй като без ресурсите, които ни предоставя, ние няма как да водим пълноценен и качествен живот. Ние правим всичко възможно да бъдем пример в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и защитени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последиците от климатичните промени и да вдъхновяваме младите хора у нас да правят същото“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF

За WWF Часът на Земята продължава цяла година

Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хиляди растителни и животински видове и от своя страна пазят водата, почвата, климата и биоразнообразието. Те си сътрудничат с институции и граждани  с цел спиране на незаконните сечи и възстановяване на унищожени крайречни екосистеми. Също така залесяват подходящи терени с местни видове, устойчиви на климатични промени.

Освен в горите, експертите на WWF работят и в реките. Те са в непрестанна комуникация с местните общности по Дунав, със съмишленици, компании и правителства в стремежа си да защитят емблематични видове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките свободно течащи, да увеличат защитените зони и да изградят устойчивост към променящия се климат.

Природозащитниците опазват не само екосистемите, но и техните обитатели, като например кафявата мечка – най-едрия хищник у нас. Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на институциите в опит да предотврати конфликти между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение бе създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите.

Заедно с грижата за животните, специалистите на WWF работят и за бъдещето на хората. Ключова цел на природозащитниците е декарбонизацията на енергетиката и индустрията и внедряването на иновативна, кръгова икономика без парникови емисии и отпадъци. Те помагат на градове, компании, институции и организации да намалят своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, базирани на климатичната наука. WWF мечтае за справедлив преход към възобновяеми и екологично-устойчиви енергийни източници, които да трансформират икономически регионите, зависещи от въглищата, и да осигурят препитание на заетите в сектора в една модерна и технологична среда.

WWF работи активно и за въвеждане на по-добре действащо законодателство, свързано със защита на природата. Опитните експерти на организацията следят плановете и проектите, които засягат защитените територии, и предприемат действия, ако се застрашава природата в тях. Разработват становища, писма, сигнали и жалби до български и европейски институции по най-проблемните случаи със защитените територии. Един от знаковите им успехи е опазването на Национален парк „Пирин“.

И не на последно място, WWF ангажира българските младежи с проблемите на природата, като ги вдъхновява и им предоставя необходимите знания и умения, за да могат да я опазят за бъдещите поколения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.