1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България може да плати милиарди левове заради незаконни заменки

България може да плати милиарди левове заради незаконни заменки

Снимка:

Това каза земеделският министър Мирослав Найденов

България може да плати милиарди левове заради незаконни заменки. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов в ТВ7.

В момента Европейската комисия е пред финала на разследването, което започна върху заменките на гори по времето на Тройната коалиция. При тях са разменяни парцели от централната част на страната за земи край морето, които са много по-скъпи. Така едни хора са се облагодетелствали за сметка на други.

Заради това България ще бъде осъдена за допускането на нерегламентирана държавна помощ, каза Найденов. В тези случаи ЕК дава време да се възстановят щетите, тоест собствениците на заменките да върнат земите или да доплатят до реалната им стойност. Те обаче едва ли ще го направят, защото по това време законът е позволявал тези заменки, обясни Найденов. Така държавата ни ще бъде изправена пред избора да търси начин да си върне земите или да внесе въпросните милиарди в общия европейски бюджет, допълни Найденов.

Заменките на гори от времето на Сергей Станишев са ставали и срещу много големи рушвети, разкри още Найденов. Според него парите са пълнели касите на Тройната коалиция. Някои от решенията за рушветите са вземани еднолично от висшите държавни чиновници, а други с благословията на целия Министерски съвет.

Всичко е зависело от големината на заменката, над определен праг, е било нужно колективно разрешение, обясни Найденов. Самите имена на заменките пък се разнасяли на хвърчащи листчета, за да стигнат до реализация.

"Ние променихме всичко това, наложихме мораториум на тези заменки и ги забранихме занапред", каза Найденов. Той припомни, че бившият министър на горите Нихат Кабил стана клиент на Прокуратурата заради заменките. Докъде стигна делото обаче, не знам, заяви Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.