1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България се включи в международната операция ТОХ'23

България се включи в международната операция ТОХ'23

Служители от Министерство на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Министерство на околната среда и водите обединиха усилия срещу нелегалния трафик и управление на отпадъците

От 9 до 13 октомври 2023 г. се проведе международна операция с наименование ТОХ'2023 с фокус - незаконното управление и трафика на отпадъци.  Действията се проведоха в държави, членки на SELEC (Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа), сред които е България, както и в Австрия, Словения, Франция и Италия. 

У нас в проверките участваха служители на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) и всички областни дирекции на МВР, Агенция „Митници“ и Министерството на околната среда и водите.

При извършени общо шест проверки на корабни товари в пристанищата на Варна и Бургас не са констатирани нарушения при превоз на отпадъци.

В рамките на операцията е засилен контролът на граничните контролно-пропускателни пунктове за недопускане на нелегален трафик на отпадъци, като от служителите на Агенция „Митници“ са извършени 318 проверка, от служителите на ГДГП - 484 проверки, а от екипи на СДВР и областните дирекции са инспектирани 307 обекта и 896 моторни превозни средства (МПС). 

Експерти на Регионалните инспекции по околната среда и водите са съставили 15 акта за установени административни нарушения за управление на отпадъци не по установения ред. Констатирани са 7 случая на нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци, за което са съставени констативни протоколи и са направени предписания за почистване.

Образувана е проверка за извършване на търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метнали без съответния документ с оглед данни за осъществен състав на престъпление по чл. 234б от НК. Установени са 6 случая на съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба МПС и 3 - на складирани излезли от употреба ЖП траверси, третирани с химични вещества, като за това няма издадени разрешения по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. Предприети са и съответните административни мерки.

Случаите, при които са установени данни за управление на опасни отпадъци не по установения ред, са докладвани на компетентните прокуратури с оглед осъществен състав на престъпление по чл. 353в от Наказателния кодекс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.