1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български и гръцки експерти ще обсъдят плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения

Български и гръцки експерти ще обсъдят плановете за управление на речните басейни и риска от наводнения

Форумът е съществена част от изпълнението на изискванията на европейското и национално законодателство

Петата среща на съвместната българо-гръцка експертна работна група за сътрудничество в областта на водите и околната среда ще се проведе на 13 май от 10 ч. с хотел „Св. Никола“ в Сандански. В нея ще участват директорът на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Асен Личев,  директорите на Басейновите дирекции „Западнобеломорски район“ и „Източнобеломорски район“ – Вангелия Иванова и Георги Семерджиев, експерти от МОСВ и двете дирекции за басейново управление на водите, участвали в разработването на вторите Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и първите Планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за периода 2016- 2021 г.

От българска страна ще бъдат представени проектите на вторите ПУРБ за Западнобеломорския  и Източнобеломорския район за басейново управление и етапа на подготовката на първите ПУРН в Р България. От гръцка страна – проектите на вторите ПУРБ в Райони за басейново управление „Тракия“ и „Източна Македония“, както и напредъка по изпълнението на Директивата за наводненията. В хода на работната среща ще бъдат обсъдени и Програмите за сътрудничество при прилагането на изискванията на Рамковата директива за водите и Директивата за наводненията.  

Форумът е съществена част от изпълнението  на изискванията на европейското и национално законодателство, свързани с разработването, съгласуването и прилагането съвместно с други държави на политики, програми и стратегии за опазване на трансграничните води. Тази среща е част от  двустранната координация с Р Гърция за разработването на единните планове за управление на международните речни басейни и планове за управление на риска от наводнения, които попадат изцяло на територията на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.