1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бавария иска да стане климатично неутрална

Бавария иска да стане климатично неутрална

Първата стъпка е забрана на всички найлонови торбички

Бавария иска да стане първата германска провинция с неутрален климатичен баланс. За това настоява и министър-председателят в Мюнхен. Като "първи сигнал за околната среда" той призова за забрана за всички найлонови торбички.

Инициативата за пликчетата трябва да обхване цяла Германия, казва премиерът. Затова Бавария ще внесе съответен законопроект във втората камара на германския парламент, в която са събрани представители на отделните провинции. "Трябва ни сигнал, който да излиза извън рамките на енергийната политика", изтъкна баварският премиер.

Идеята за забрана на найлоновите торбички е част от програма за защита на климата, която баварското правителство ще задвижи тази есен. Според него стратегията трябва да е валидна поне за няколко десетилетия, да има ефект и да е устойчива на икономически промени. 

Първата стъпка ще предприемат провинциалните министерства и учреждения, като спрат да използват всякакви пластмасови материали за еднократна употреба. На следващ етап екоминистерството в Мюнхен ще започне преговори с търговците да прекратят продажбата на подобни артикули. Освен това правителството залага на възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър и биомаса. Притежателите на екологични автомобили ще бъдат поощрявани чрез по-ниски данъци. Държавните гори в провинцията, разпростиращи се на 800 хиляди хектара, ще се управляват целенасочено за по-голямо биоразнообразие и за защита на климата. 

Друг основен елемент в стратегията е биологичното селско стопанство. В момента в Бавария действат 10 хиляди биоферми, обработващи 350 хиляди хектара земя, което отрежда на провинцията лидерската позиция във Федералната Република. Целта до 2030 е увеличение на биоплощите до 30 процента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.