1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП маркира 9 червеногуши гъски със сателитни предаватели край Дуранкулак

БДЗП маркира 9 червеногуши гъски със сателитни предаватели край Дуранкулак

Снимка:

Международен екип  в периода (10-13 февруари 2020 г.) в Дуранкулак, постави сателитни предаватели на червеногуши гъски. Екипът беше съставен от представители на БДЗП, SOR, Боб Суон, експерт по ловене на гъски с мрежа от Шотландия, Джоана Клас от Woodland Park Zoo, САЩ, с които са сътрудници на Дружеството и подкрепят БДЗП в опазването на червеногушата гъска.

В района на Дуранкулашкото езеро са преброени около 600 гъски и малко под 1000 белочели гъски. В това ято се намира и Питър, който е маркиран с предавател миналата година. Той е единственият от 10-те маркирани птици, който достигна до пределите на страната ни.

Природозащитниците са успели с мрежите да уловят 42 червеногуши гъски и на 9 от тях поставени сателитни предаватели. Предстои да им бъдат дадени имена и да започне проследяването на пътя им в сайта на БДЗП.

Екипът на проекта „Сигурен прелетен път“ изказва благодарност на всички участници в маркирането, а съща така и на местния фермер Иван Пенев, който е дал позволението си да бъдат уловени гъските на територията на неговите ниви и на Павел Симеонов и фондация „Le Balkan“, които са оказали съдействие при лова.

Ловенето на гъските е извършено с разрешение на МОСВ и е съставен протокол за извършеното маркиране от представител на РИОСВ-Варна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.