1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 80% от българите смятат, че климатът на Земята се променя

Близо 80% от българите смятат, че климатът на Земята се променя

Това показват данни от проучването на Българското училището за политика

78.9% от българите смятат, че климатът на Земята се променя, само 6.5% са на противното мнение. 75.1% са на мнение, че промените в климата за в резултат на човешката дейност, но само 26% се чувстват отговорни за предотвратяването им. Това показват данни от проучването на Българското училището за политика, предаде БГНЕС.

Георги Стефанов от "Коалиция за климата" съобщи, че предстои създаването на междуведомствена работна група, която от своя страна ще бъде автор на нов Закон за климата и климатичните промени у нас. Очаква се проектът на закона да бъде представен в края на годината. Този закон ще постави регулативна рамка върху всяка сфера на дейност, свързана с климата у нас.

Днес от Коалиция за климата поставиха въпроса за по-дългосрочно партньорство с медиите, както е в много страни от ЕС - Белгия, Великобритания, Германия, Австрия и др. Константин Иванов от природозащитната организация WWF, която е член на Коалицията за климата коментира, че климатът в страната се променя все по-осезаемо.

В Южна България например традиционно мекият климат се изменя в много по-горещ. Увеличава се броят на екстремните климатични въздействия. За последните три десетилетия у нас валежите са намалели с 36% по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Продължителността на зимата е намаляла с почти два месеца, с 40% се е съкратил периодът на снегозадържане. Сняг в равнинните части на страната вече има само за 2-4 седмици. Последиците от изменението на климата в България водят до загуба на над 10% от българската гора в последните години, седемкратно увеличение на пожарите и над 24 пъти увеличение на изгорелите площи. Между 1.8 до 3.5 градуса са се повишили средните температури в градовете в България за последните 20 години. Според НИМХ климатът в България може да премине в субтропичен до 2050-та година.

 

 

Етикети земя, климат, НИМХ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.